Само в 7DniPlovdiv.bg

Сърцераздирателна история! Голям български актьор грохна! Вижте какво се случва с него след смъртта на дъщеря му и как му помогнаха звездите от Народния театър

7 Dni Plovdiv31.12.20171min10390
Никалай Николаев - актьор

Черна Коледа се очертава пред Бате Николай.

През ноември актьорът от култовото през 70-те години предаване „Сладкарница „Захарно петле” загуби 33-годишната си дъщеря Надежда, а за да я погребе, се наложи да изтегли бърз кредит. Сега освен, че е в траур, е и фалирал.

Окаяното финансово състояние на Николай Николаев трогна звездите от Народния театър и те решиха да му помогнат. В техния храм на Мелпомена навремето е и играл и днешният клетник. В Имперската трупа той се подвизавал в продължение на 28 години.

Навръх Андреевден студентите на Андрей Баташов – Александър Митрев и Божидар Попчев, изиграха благотворително спектакъла „До Мюнхен и назад”. Част от събраните от представлението средства директорът на Народния Мариус Донкин дари на старческия дом за артисти в столицата. С остатъка от сумата пък закупи 5 кубика дърва за бедстващия Бате Николай. Цепениците вече са доставени в къщата му в изоставената махала „Драгиовци” край софийското село Вакарел. Там ветеранът живее като отшелник в последните няколко години.

В навечерието на Коледа 77-годишният артист отиде в Народния театър, за да благодари лично на ръководството и творческия състав за оказаната му подкрепа. При визитата си той бе придружен от непозната възрастна дама, която също като него не бе облечена подходящо. Госпожата носеше развлечен червен елек върху вехти панталони и пуловер, а Николаев – мръсни дънки, шлифер и каскет. Двамата изглеждаха като клошари несретници, объркали сградата на театъра с кухня за социално слаби.

И Бате Николай и сподвижничката му пристъпяха едва-едва – като немощни старци. Преди да загуби дъщеря си актьорът ветеран беше в много по-добра физическа форма, но сега направо е грохнал. След срещата си с в Народния той и половинката му си извикаха такси, защото нямаха сили да се придвижат пеш от жълтите павета до Централна гара.

Докато жълтото возило го караше към ЖП станцията, за да хване влак за Вакарел, Николаев пафкаше цигара. Да запали в колата му разреши шофьорът, който явно също беше  заклет пушач.

Бате Николай е пенсионер от 2002 г. Сумата, която получава месечно от държавата за прослужено време, възлиза на 300 лв. Отделно му дават и 20 лв. за инвалидност – задето е раково болен. Доходите му са крайно недостатъчни, за да поддържа приличен жизнен стандарт, предават от Уикенд.

7DniPlovdiv.bg припомня, че през 2017-а сякаш истинска прокоба тегне над Николай Николаев, по-познат като Бате Николай. Миналия месец дъщеря му е била намерена обесена в апартамента си в София.

Надежда Николаева пристигнала преди няколко месеца от Франция, където живее и нейният брат – талантлив художник. Тя дошла, за да бъде в помощ на Бате Николай след поредицата нещастия, които му се случиха.

Това бе поредният жесток удар в живота на Бате Николай. В рамките на една година той преживя две катастрофи, беше нападнат с нож от крадец, агресивно куче отхапа част от крака му и лежа в болница със съмнения за туберкулоза. Покрай инцидентите два пъти изпадна в кома, но отново се връщаше към живота.