Само в 7DniPlovdiv.bg

Цветан Цветанов разкри: 2018 година ще бъдем приети в Шенген…

7 Dni Plovdiv17.12.20171min760
Цветан Цветанов

„Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни”. Това заяви председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Събуди се”.

Дебатът в пленарна зала за мораториума върху новите лекарства, Цветанов определи като „безсмислен”.

„Хората останаха в едно заблуждение от фалшивите новини на БСП, които се заиграха със страховете на хората”, заяви Цветанов.

„Бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 407 милиона повече. Общият бюджет за НЗОК ще е 3 милиарда и 800 милиона лева, а общият бюджет за здравеопазване – 4 милиарда и 700 милиона лева”, заяви Цветанов. По думите му 300 милиона отиват за онкоболните, а 70% от парите са за иновативни лекарства.

Според Цветанов екипът в здравното министерство има амбицията да намали източването на Здравната каса.

Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни. В диалог можем да решим проблема във всеки конкретен случай.Трябва да имаме комплексна политика – да има профилактика, контролни прегледи, да има техника, заяви Цветанов.

„Освен това ние не знаем какъв е ефектът от тези лекарства. В Румъния има 6-годишен мораториум”, заяви Цветанов. „В момента има 28 молекули, които се плащат и ще продължат да се плащат. Спорът беше за тези 32. Правим възможно най-модерното здравеопазване”.

По другата важна тема от седмицата – строителството на втори кабинков лифт в Банско, Цветанов каза: „Има единна позиция, че втори лифт на Банско трябва да се прави”. По думите му решението ще стане ясно на 28 декември.

На финала завърши: „2018 година ще бъдем приети в Шенген”, смята още Цветанов.

Източник: Nova.bg