Само в 7DniPlovdiv.bg

Пловдив с три архитектурни фаворита в конкурса “Сграда на годината 2017″…

7 Dni Plovdiv16.12.20171min500
сграда

Три пловдивски архитектурни бюра станаха фаворити в националния конкурс “Сграда на годината 2017″. Отличниците са „Ер Те консулт” за завода на Осрам в категория Промишлени сгради.  Къща Клианти получи приза в „Паметници на културата” за добрата си реставрация и адаптация. В същата категория награди получи и екипа на „Архитектура и наследство” на арх. Петкана Бакалова и арх. Петър Петров за тракийските могили Хелвеция и Грифони до Казанлък и за реставрацията на Перперикон до Кърджали.

В 16-ото издание на националния конкурс, който се проведе в Sofia Event Center, участваха над 60 новопостроени и реновирани сгради от цялата страна – разпределени в 13 категории плюс награда на публиката. Традиционно най-много са обектите от София – 26, следва регион Пловдив – 11, Бургас – 6, Варна – 5. В категорията Производствена сграда приза е за сградата на “Осрам”. През октомври 2017 г. една от най-големите компании за осветителни системи в света – германската Osram, започна производство в България. Заводът е в Пловдив, а инвестицията се изчислява на 25 млн. евро. Изпълнител е „Кордеел България”, а проекта е на „ЕР ТЕ Консулт” ООД , арх. Радко Тодоров.

Безспорна перла в Стария град, къща Клианти бе отличена за добрата си реставрация и адаптация. Построена в средата на XVIII в., несиметричната къща е преустроявана няколко пъти през XIX в. В последните години община Пловдив поде инициативата да върне истинското място и признание на къща “Клианти” и днес тя вече е готова след инвестирането на 1 300 000 лева и безспорното майсторство и отдаденост на Джовани Димитров, ръководител на фирма “Рест- Димитров”, на арх. Румяна Пройкова и реставраторката Елена Кривошиева. Пред време по нея работи и покойната вече арх. Вера Коларова.

С награда от церемонията си тръгна и екипът на „Архитектура и  наследство” от Пловдив – за консервация, реставрация и социализация на тракийски могили Хелвеция и Грифони в град Шипка до Казанлък. Могилните гробници “Хелвеция” и “Грифони” са разкрити от Георги Китов през далечната 1996 г., но през последните 20 години състоянието им бе силно компрометирано. Възстановени са с европроект финансиран с 2 776 524,49 лв. Изпълнител е „Пи Ес Пи” ЕООД , проектът е на „Архитектура и наследство”, на арх. Петкана Бакалова и арх. Петър Петров. Екипът получи награда и за реставрация и експониране на античен и средновековен град Перперикон до Кърджали, където изпълнител е „Парсек груп” ЕООД от София, като част от ДЗЗД Екогеоком груп.