Само в 7DniPlovdiv.bg

Най-мръсен въздух в страната? Пловдив оглави класациите! Ето какви мерки да предприемем…

7 Dni Plovdiv16.12.20171min550
въздух

Пловдив отново се нареди сред градовете с най-мръсен въздух в страната. Другите градове с най-мръсен въздух в страната  са София, Горна Оряховица, Видин, Смолян и Шумен.

Има и радикални мерки, които се обсъждат. Замърсяването на въздуха ще се прогнозира чрез специална система за ранно известяване, разработена от учените от БАН.  Апаратурата вече работи, свързана е и предоставя данни, писа trafficnews.bg

“Това, което липсва в национален аспект е оценка на здравния статус на проблема. Ние не знаем мръсния въздух как влияе върху здравето на хората. Ако имаме такава оценка, че проблемът с мръсния въздух ни струва милиард на година и хиляди човешки животи, то тогава ще има политическата воля за бързо разрешаване на проблема”, коментира за „Събуди се” Георги Стефанов – ръководител програма „Зелена икономика” към WWF.

„В Европа изследванията показват, че около 15% от транспортните средства силно замърсяват. В София е по същия начин. Трябва да се спрат старите автомобили. А мерките на Столична община са необходими и са добро начало”, добави Георги Стефанов – ръководител програма „Зелена икономика” към WWF.

„Смисълът на тази система за ранно предупреждение е да каже какво ще се случи утре или вдругиден. За да има превенция. Тази апаратура, например, може да прави прогнози 72 часа по-рано”, заяви пред Нова проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН. В момента апаратурата е настроена за територията на цяла България, но с фокус София.

А как тази информация ще стига до гражданите?

„Обработената информация може да се намери на интернет страницата на Столична община в раздел „Околна среда” във вид, който е разбираем за хората”, коментира Лорита Радева – председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столична община.

А какви са мерките срещу мръсния въздух в Атина и Париж?

„Мерките, които са въведени в гръцката столица, са по-скоро стимулиращи. Например, в широкия център на града е въведен ограничителен пръстен. Тоест, автомобилите се движат на четни и нечетни номера в зависимост от дните. Глобите за нарушителите започват от 300 евро нагоре. Различен е и данъкът за автомобилите. Въведени са евтини билети за градския траспорт”, заяви за „Събуди се” кореспондентът на NOVA от Атина Бойка Атанасова.

Две от мерките в Париж: регистрираните преди 97-ма автомобили нямат право да се движат в града през седмицата. В дните с пикови замърсявания по улиците се движат само най-екологичните автомобили, обозначени със специална винетка, която указва колко конкретната кола замърсява въздуха. Нарушиш ли правилото, подлежиш на глоба.

„Огромен проблем е мръсният въздух в Париж. 2500 души годишно умират в Париж и региона само заради мръсния въздух, който вдишват. А столицата на Франция толерира придвижването в града с колело. За целта в града са разположение над 1800 стоянки за наем на велосипеди”, коментира  Париж Петя Желева.