Само в 7DniPlovdiv.bg

Погват търговците на рибни продукти седмица преди Никулден! БАБХ с полезни съвети за избора на прясна риба…

7 Dni Plovdiv01.12.20171min640
риба

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти цялата страна, в които се предлагат риба и рибни продукти. Тематичните проверки седмица преди Никулден ще включат обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна.

Проверките са съвместно с екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисия за защита на потребителите. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.

От агенцията по храните дават съвети за какво да следим при покупката на риба за никулденската трапеза.

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, a oчите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Източник: trafficnews.bg