Само в 7DniPlovdiv.bg

Президентът Румен Радев даде старт на „Българската Коледа“ в УМБАЛ „Св.Георги“! (СНИМКИ)

7 Dni Plovdiv01.12.20171min1050

Кампанията „Българската Коледа” – 2016/2017 г. , събра 2 млн. 650 хил. лв. От тези пари 700 хиляди са отишли за лечението на 474 деца, други 1 млн. и 800 хил. лв. са предоставени на 30 болници в страната за закупуване на модерна апаратура, пишат колегите от Марица.

Това отчете президентът Румен Радев, който даде старт на 15-ото издание на инициативата, като избра за това Университетската болница ”Св. Георги”. Мотото тази година е „В подкрепа на спасения детски живот”.

„Избрах да поставим началото точно тук, защото УМБАЛ „Св. Георги” е едно от водещите лечебни заведения в страната и мисля, че точно тук, където годишно се полагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-истински. Защото „Българската коледа” не е просто дарителска кампания, тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца”, каза президентът Румен Радев.

Акцент в новото издание на „Българската коледа” ще е не само лечението, а и последващата рехабилитация, защото поддържането на здравето на децата понякога изисква дългогодишни усилия.

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че рехабилитацията ще бъде важна част от преговорите по новия национален рамков договор. „Българската Коледа” е една от най-светлите инициативи в историята на България, която дава живот и здраве на нашите деца”, каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов.

На откриването на кампанията присъстваха областният управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев.