Само в 7DniPlovdiv.bg

Бивш елитен съдия: Сега Петър Петров ще се извини ли и на Ботев? Реферът на мача с Берое явно се опитва да докаже…

7 Dni Plovdiv30.11.20171min7160
_49T4116

Темата с родното съдийство продължава да е изключително актуална. След всеки кръг от Първа лига има отбори, които се оплакват от ръководенето на мачовете. ЦСКА и Ботев (Пд) пък официално поискаха оставката на шефа на родните арбитри Петър Петров. Ето какво сподели за „Меридиан мач“ бившият елитен съдия Петър Янински:

Аз по проблемите на съдийството отдавна съм се изказал, включително и пред вас. Лошото е, че те се наслагват вече години наред и нищо не се променя. Даже става по-лошо. Ако тръгнем от конкретния повод, за който ме търсите сега – мачът Ботев – Берое, трябва да се кажат няколко неща. Първо не беше признат кристален гол на Ботев. Беше си напълно редовен – вратарят на Берое дори не беше докоснат. Но явно и Стефан Апостолов вече се опитва да докаже, че не става. Съвсем наскоро беше наказан, сега пак прави груби грешки. Що се отнася до дузпата, която беше отсъдена за Берое – за мен имаше. Играта с ръка е явна, но лошото е, че критерият на съдиите е различен и това дразни отборите. В други мачове такива дузпи не се отсъждат. Навремето германските съдии имаха такъв проблем. Понеже винаги се спореше волна или неволна е играта с ръка в Германия решиха – всяка игра с ръка да се санкционира и си решиха проблема. И защитниците се научиха как да се пазят и да избягват съприкосновението с ръцете.

Това, което стана в Пловдив на Ботев – Берое, обаче е нищо в сравнение с гола с ръка на Яблонски срещу Верея. Уважавам много Левски, но в този мач ги подпряха. Това беше подигравка със съдийството. Не мога да разбера и защо допълнителните съдии стоят на аутлинията като пилони. Вярно е, че и главният съдия (б.р. Никола Попов) си е некадърник и е „на тати синчето“ и можеше да види играта с ръка. А той си тича като муха без глава и не видя. Но и онзи на линията беше длъжен да му помогне.

За съжаление за Волен Чинков имах добро мнение, но като почнаха да му дават по-сериозни мачове и той не се справя. Даде несъществуваща дузпа за Ботев срещу ЦСКА-София. Шокиран съм обаче, че шефът на съдиите Петър Петров след това се извини на ЦСКА-София. Къде му е авторитетът на този човек, къде му е достойнството? Ми той, ако тръгне така, трябва да се извинява на цялата „А“ група. Сега ще се извини ли на Ботев за отменения гол срещу Берое? В такива случаи ако си мъж на място, адекватната реакция е да излезеш да кажеш, че съдията е допуснал груба грешка и да го накажеш.

За съжаление оттук насетне, който и да дойде, ще му трябва много време докато им оправи бакиите. Когато някой ден все пак това се случи, първото нещо, което трябва да се направи е да се пресече шуробаджанащината. Съдийството е като в юношеския футбол. Там бащата на някое дете купува екипировката или просто даде пари, сина му играе винаги, а кадърните деца като виждат това, търкайки пейката, се обезкуражават. Същото е и при съдиите – кадърните като виждат, че не могат да прогресират, а се бутат синове и племенници – се отказват. Сега Никола Попов как да го махнат, след като баща му е шеф в БФС и членовете на комисии всяка седмица са на оперативки при него. Разбира се, не казвам, че от един съдия трябва да се лишим при една или две грешки. Но такива, които оплескат сериозно даден мач и го направят после четвърти, пети и шести път – махаш го и даваш шанс на други, които си чакат реда. В съдийството трябва да има ротация и конкуренция, каквато сега няма.