Само в 7DniPlovdiv.bg

Белия: Никога не ми е минавало през ума да вземем Камбуров в Ботев! Завръщането в нашия храм ще ни даде по-голяма увереност и криле!

7 Dni Plovdiv28.11.20171min5470
Белия мисли

Старши треньорът на Ботев Пловдив Николай Киров-Белия не е от най-приказливите хора. Той си върши работата тихо и без излишни и гръмки изхвърляния. Пое канарчетата на пожар в края на август 2016-а като временен вариант, но 15 месеца по-късно има на сметката си Купа и Суперкупа на България и обичта на половин Пловдив.

– Г-н Киров, очаквахте ли такова представяне от Ботев Пловдив от началото на сезона и доколко то се припокрива с вашите очаквания?

– Дотук може да разделя сезона на две части. Първата, когато участвахме и в турнира Лига Европа. Тогава не можахме да съчетаем двете неща. Имахме доста проблеми във вътрешното първенство. И втората част – след приключването на участието ни в евротурнирите, когато вече бяхме изцяло концентрирани върху представянето ни в Първа лига, където подобрихме доста неща както като игра, така и като резултати.
– Доколко това участие в евротурнирите се отразява и до момента като точки най-вече?
– Не обичам да се връщам назад. Няма смисъл да го коментираме. Важното е да сме си извадили нужните поуки от това участие. Въпросът е оттук нататък да се печелят точки, защото в последните ни два мача вече изпуснахме доста. И то поради факта, че не съумяваме да си решим нещата, когато водим в резултата. Да отбележим втори гол и да затворим мача. А както беше със Септември, накрая дори можеше и да изгубим.
– Наближава период за селекция. Какво е нужно на Ботев Пловдив, за да изглежда така, както на вас ви се иска?
– Вече работим по селекцията. Наблюдаваме както български, така и чуждестранни играчи. Според мен има върху какво да надграждаме. Но много зависи от това какви изходящи трансфери ще направим. Не изключвам такива през зимата. Когато ние привличаме чуждестранни състезатели, едно от нещата е те да бъдат развити и трансферирани, за да може да се вкарат свежи пари в касата на клуба. Имам представа как трябва да изглежда отборът. Надявам се да има възможност да реализирам виждането си. С ръководството постоянно коментираме нещата и ги планираме добре. Така че след изходящите и входящите трансфери отборът да може и да се надгради.
– Близо година и половина вече сте начело на Ботев Пловдив. Как се чувствате и какво се промени у вас за този период?
– Нормално е с всеки изминал мач и аз като отбора да се уча и да израствам с нещо. Чувствам се добре. Надявам се да съумея в следващите месеци да надградя отбора както като състезатели, така и аз самия като наставник, за да може да сме си полезни с клуба взаимно.
– В началото със сигурност сте започнали с идеята да стабилизирате отбора, но написахте една от златните страници в клубната история, спечелвайки Купата и Суперкупата на България. Какви са следващите цели на Николай Киров в краткосрочен и дългосрочен план?
– В момента сме си поставили за задача да влезем в първата шестица и да продължим на полуфиналите за купата, за да защитаваме трофея. Оттам вече спрямо позицията ни след редовния сезон може да мислим за по-сериозни неща. Но това е бъдещ процес, който зависи и от зимния трансферен период. Отсега да мислим за пролетта е доста рано. Аз не съм такъв човек. Нещата трябва да се правят крачка по крачка, като размерът й е много важен.
– Треньорите рядко говорите с имена, но кои футболисти на Ботев Пловдив бихте отличили, с които наистина изпитвате удоволствие да работите?
– Правилно казахте, че никой треньор не обича да отличава поименно състезатели, особено сега, когато сме по средата на първенството. Аз нямам проблем с абсолютно нито един играч. За мен най-важното е футболистът да отговаря на стила и начина на игра на отбора. С това се съобразяваме и при селекцията. Нека техните имена да говорят. За мен всяка тренировка с тези момчета е удоволствие. Надявам се съвместно с тях отново да направим така, че нашите привърженици да бъдат щастливи.
– Обертан ли е звездата в нашето първенство или има друг играч, който ви прави силно впечатление – Каранга, Марселиньо…
– В първенството в действителност има няколко играчи, които се отличават, но пак не искам да споменавам имена. Има и доста добри отбори. Първенството ни е равностойно и абсолютно всеки може да победи всеки. Това го доказва и всеки един кръг. Затова не искам да се съсредоточавам върху отделни състезатели. Има отбори, които продължават да играят в евротурнирите. Има такива, които се развиват и от мач на мач стоят по-добре на терена. Нека се съсредоточим върху това, че първенството е интересно и завързано.
– Може ли да кажем, че тази година на Лудогорец ще му е доста по-трудно, отколкото в предишни?
– Така е. Много важно е да има отбор, който да издърпва другите напред. Това кара другите да се развиват, за да го достигат. Това е сериозен плюс за нашето първенство.
– Има ли треньор, от когото да сте попивали най-много? Все пак сте били вратар, а те знаем, че си имат отделен наставник…
– Аз съм се стремял да се уча от абсолютно всеки треньор, с когото съм работил и срещу когото съм си водил отбора сега в треньорската ми кариера. Надявам се да продължа да се уча. От абсолютно всяка среща и тренировка треньорът може да се учи. Стремял съм се да взимам най-доброто от всяко едно нещо както на терена, така и извън него.
– Мнозина специалисти казват, че от времето на Станимир Стоилов – 2013/14, Ботев Пловдив не е изглеждал толкова добре и толкова силен. Как приемате тази оценка?
– С него работихме заедно тогава. Аз бях шеф на школата. Естествено наблюдавах му всяка една негова тренировка. В действителност тогава отборът беше много силен. Ние все още има върху какво да надграждаме, за да стоим още по-добре на терена. А и да имаме още по-голямо постоянство, тъй като там имаме малко проблеми. Лъкатушим в двете крайности. Играем добри мачове, но за кратко време минаваме на другата крайност. Върху това трябва да работим, защото, когато има постоянство, има и резултати.
– Предстои ви Битка за Тракия с Берое. Какво очаквате от сблъсъка и как приемате факта, че една от емблемите на градския съперник Локомотив – Мартин Камбуров, е част от заралии?
– Никога не съм коментирал други отбори и решения на състезатели, които не са под мое ръководство. Познавам се доста добре с Камбуров. Навремето даже сме се състезавали в един отбор и постижението му говори достатъчно за класата, която има. Берое е сериозен противник. Вече изграждат сериозен стил. Записаха доста добри резултати в първенството и сме близко в класирането. Много важно е как ще ги разузнаем и как ще подходим.
– Минавало ли ви е през главата да поканите Камбуров в Ботев, когато остана без отбор?
– Не, никога.
– Откъде идва прякорът ви Белия?
– Измисли ми го Атанас Узунов, който навремето работеше като треньор в школата на Марица, където започнаха моите първи стъпки във футбола. Белия, защото съм рус и имам по-светла кожа.
– Блазни ли ви това някой ден да водите грандовете ни или националния отбор и въобще докъде стигат мечтите ви?
– Не разсъждавам в такова далечно бъдеще. Знаете каква е несигурността в България по отношение треньорската професия. За мен е важно да си върша добре работата. Отборът, който водя, да се развива и това развитие да се вижда от всички. Вече, когато си си свършил работата, тимът ти се е развил, може да мислиш и за нещо повече.
– Стадион Христо Ботев ли е най-голямата болка за феновете на Ботев или по-скоро проблемите с финансирането, които клубът е имал през годините?
– Определено при нас проблемът със стадиона е огромен. Зная, че ръководителите ни правят всичко възможно да се върнем в своя храм. Построяването на стадион „Христо Ботев“ е много важна част както за феновете, така и за отбора. Зная какво е да играеш пред пълни трибуни на Колежа. Сигурен съм, че ще имаме много по-голяма подкрепа. Това ще ни даде по-голяма увереност и криле. Коренно ще се промени визията на самия клуб.

 

Росен АНГЕЛОВ, Тема Спорт