Само в 7DniPlovdiv.bg

Руският посланик отново се бърка във вътрешните работи – иска наказания за Альоша

7 Dni Plovdiv12.11.20171min860
1
Альоша- 013
Альоша- Гергов006

Наказание за надрасканите свастики и лозунги на паметника на Альоша поиска посланикът на Русия Анатолий Макаров. Разчитам, че виновните ще бъдат подведени под отговорност и че такива престъпления няма да бъдат допускани занапред, каза днес дипломатът по време на честването на 60 години, откакто на върха на Бунарджика е издигнат монументът на съветската армия.

Церемонията беше организирана от инициативния комитет “Альоша”. Пред паметника се качиха още митрополит Николай, който отслужи молебен, посланикът на Белорус Владимир Боронкович, , почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, военното аташе на Русия полк. Виктор Адвеев. Областната администрация беше представена от главния секретар Борислав Димов, а община Пловдив – от зам.-кмета Георги Маринов. И от двете институции бяха положени венци и цветя пред постамента на Альоша.

Русофили и членове и симпатизанти на БСП се събраха на тепето. Неколцина носеха плакати и огромен транспарант с надпис: “Хора, бдете! Истината е една: Не на посегателството над съветските паметници”. Руският посланик благодари на всички, които през 90-те години не позволиха Альоша да бъде свален от хълма, а свастиките по него нарече безсрамно осквернение.

Този паметник може би е най-яркият символ на бойното ни братство и приятелство и едва ли има друг такъв народен монумент, който да поражда топли и светли чувства, подчерта дипломатът. За 60 години Альоша стана част от пловдивската история и култура, обобщи в словото си историкът доц. д-р Симеон Кацаров от ПУ “П. Хилендарски”. “Русия!”, отвърнаха, скандирайки, участниците в церемонията.