Само в 7DniPlovdiv.bg

Предложиха Мъри за селекционер на Казахстан! Искат го и грандове от Русия!

7 Dni Plovdiv10.11.20171min1580
Мъри-с-четвърта-титла-в-Казахстан

Станимир Стоилов е сред вариантите за бъдещ селекционер на казахстанския национален отбор.

Мъри е истински герой в бившата съветска република, след като стана четири пъти поред шампион с Астана и влезе на два пъти в групите на Шампионската лига и Лига Европа.

„Говорил съм с шефовете на казахстанския футбол и работим по варианта българин да поеме националния им отбор. Там са изключително доволни от работата на Мъри Стоилов, Димитър Димитров и Стойчо Младенов. Вариантът е българин да е селекционер, а негови помощници да са местни специалисти.

Специално Стоилов няма нужда от адаптация, говори перфектно езика и би свършил много добра работа. Друг е въпросът дали той ще се съгласи. Никой не е постигал такова нещо, каквото българските треньори направиха в Казахстан. Те са боготворени там. Решението за бъдещето е в ръцете на Станимир.

Той има много оферти, според мен трябва да потърси ново предизвикателство извън Астана. Ако поиска, той може да остане в Казахстан и 100 години, толкова е уважаван. Интерес към него има и от сериозни отбори от руското първенство“, заяви мениджърът Мирчо Димитров пред „България днес“.

За разлика от Астана, казхастанският национален отбор е в дълбока криза. Тимът завърши на последното, шесто място, в квалификациите за световното първенство в Русия без нито една победа и само с 3 спечелени точки от 10 мача. В момента селекционер е руснакът Александър Бородюк, който има 1 равен и четири загуби, откакто пое отбора през февруари тази година.

Както е известно, в края на годината договорът на Мъри с Астана изтича. Към Стоилов със сигурност ще има предложение за нов контракт, но към момента е по-вероятно той да напусне клуба и да търси ново предизвикателство.

„Станимир Стоилов е един от най-добрите треньори в света – смята неговият агент Елиас Елиа, който работи заедно с Мирчо Димитров. -Пътувам по целия свят и имам наблюдения върху работата на много специалисти. Такъв като Стоилов трудно може да се намери.

Той просто е роден за треньор. Бог му е дал тази харизма. Ако беше испанец или португалец, той лесно би могъл да работи в Барселона или Манчестър Юнайтед.“