Само в 7DniPlovdiv.bg

Стинг ще пее в Пловдив

7 Dni Plovdiv09.11.20171min550
1

Световноизвестният поп музикант Стинг идва в Пловдив следващата година.

Британската звезда ще изнесе концерт на сцената на Античния театър. Все още се уточнява точната дата за очакваното събитие, като най-вероятно Стинг ще свири в периода от месец май до юли, съобщиха от “София Мюзик Ентерпрайсис”

Концертът е част от културния календар на Община Пловдив за 2018 година и ще бъде финансиран с изцяло с поисканите от организаторите 90 000 лева, което е само част от хонорара на Стинг.

С 80 200 лв. ще бъдат подкрепени и концертите от програмата фестивала Sounds of the Ages. Още едно събитие, организирано от Васко Върбанов и Стефан Попов-Пърси – ще бъде подкрепено с 25 020 лв. Става дума за съвсем нов форум с няколко концерта под името „Divas in Plovdiv”.

Няколко фестивала са подкрепени със суми от 35 до 40 000 лв. – ІХ Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, „НОЩ/Пловдив”, ХVІ издание на „Пловдив чете”, Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия” .

Две са проектните събития на Държавна опера-Пловдив, в които журито е видяло потенциал и ги е подкрепило. Едното е Класик Open Air, което ще мине под мотото „Пулсът на Пловдив в ¾” и ще се случи в зоната на Тютюневия град. Петте концерта, включени в програмата ще бъдат с вход свободен и за тях са отпуснати 30 хиляди лв.

Другото събитие е насочено към детската аудитория. Става дума за детски музикален театър край реката – „Пиратите от Пензанс”. Събитието е ново за Пловдив и се вписва в един от акцентите в програмата на Европейска столица на културата – приобщаването на река Марица. Отпуснатият бюджет е 23 700 лв., а на организаторите е направена препоръка да намалят средствата за изработка на декори на половина.

Един от малкото други проекти насочени към деца и с голям отзвук е XXІІІ Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”. Резонно форумът, организиран от екипа на Държавния куклен театър, е получил висока оценка и са му отпуснати 50 000 лв. Журито е оценило положително факта, че форумът разширява зоните за представленията и включва в програмата си нетрадиционни места и кварталите на Пловдив, за да гостуват артистите участници на фестивала.

Изключително богатата програма насочена към киноманите е подкрепена с общо 33 хиляди лв . В кино афиша на Пловдив попадат „Киномания”, Детски филмов фестивал, София Филм Фест в Пловдив, „Филмови нощи във Филипополис”, „Любовта е лудост”, „Късо кино във „Фарго”.

С малко над 10 000 ще бъдат подкрепени две фотографски събития – „Роджър Балън: Ретроспекция” и V Международен Фото салон в Пловдив.

Китареният фест, който се радва голяма попупярност и предложи изключително интересни концерти тази есен , ще бъде финансиран с 25 000 лв., традиционният Международен фестивал на камерната музика и Камерна сцена Пловдив – с по 10 хил. лв.

В програмата на Културния календар на Пловдив за 2018 г. се вписва и събитие на Драматичния театър. Проектът „Обуздаване на хаоса” е изключително иновативен и със силни партньорства, затова сумата отделена за реализацията му е близо 30 000 лв.

Тв жанровете ще оживеят във фестивала „Непознатият Пловдив” на „Медии с човешко лице”. Финансовата подкрепа на общината е близо 11 хиляди лв.

Занаятчийската камара е с одобрена сума от 22 680 лв. за традиционните си фестивали, а Народен събор Пловдив – със 17 850 лв.

Две събития в сферата на модерното изкуство са финансирани с по около 10 хиляди лв. Едното е традиционният вече видео фестивал „Фасада”, а другото е ново за града „Процес-Пространство” на Димитър Грозданов.

Литературата също влиза с повече събития в календара – от една страна чрез проекта за многоезичен сайт и списание „Невидимият хълм” с 12 600 лв., а от друга – с Международния фестивал на поезията „Орфей”, подкрепен с близо 17 хил. лв. Литературното издание „Страница” е подкрепено с 13 300 лв.

Събитията в Капана също получават финансиране – Капана фест е с 21 хиляди лв., а „Коледа в Капана” – 18 хил. лв.

Атрактивните за публиката Пловдив мези и Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела” са одобрени със съответно 17 500 и 13 900 лв.

Ето ги и другите одобрени проекти и сумите, които са им отпуснати:

Зимен Фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово” – 18 830 лв.

Модерна академия на изкуствата „Синдикат” – 17 920 лв.

Международен фестивал „Здравей, Армения” – 12 396 лв.

Пловдивски средновековен фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието” – 10 800 лв.

Фестивал „Две-три бири фест” – 10 250 лв.

„Текстил и град” – 7067 лв.

Театрална панорама на комедиите „Завеса под звездите” – 7000 лв.

Младежки творчески фестивал „Не на дрогата!” – 5000 лв.

Дни на Тракийската култура – 4933 лв.

„Родолюбие” на сдружение „Комитет Родолюбие” – 4900 лв.