Само в 7DniPlovdiv.bg

Съдят собствениците на съборения тютюнев склад

7 Dni Plovdiv09.11.20171min580
1

Пловдивският окръжен съд започва делото срещу Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, която стопанисва разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8.

Като управител на едноименната фирма Бранеков е обвинен, че незаконно е съборил сградата в защитената територия на групов паметник на културата. Второто обвинение срещу него е за ползването на фалшиво разрешително за статута на сградата, което позволява събарянето.

Срещу Николич са повдигнати четири обвинения. Две от тях са за организирането на събарянето на склада и, че съветвал  Бранеков къде, как и пред кои органи да подаде необходимите за целта документи. Срещу Николич също е повдигнато обвинение за използването на фалшив документ, както и че е изкушил Бранеков да извърши престъпление.

Емблематичната сграда на „Ориент табако“ при автогара „Юг“ беше частично разрушена в началото на март миналата година, а протести с жива верига спряха цялостното й събаряне. Месеци след това бяха започнати работи за укрепване на останките от тютюневия склад.