Само в 7DniPlovdiv.bg

Яростни реакции на “80% дебилни българи” от депутата Иво Христов, той се извинява!

7 Dni Plovdiv08.11.20171min2320
1

Остра реакция срещу изявите на пловдивския депутат от БСП Иво Христов съгласил се, че спасяването на евреите е благодарение на Съветската армия последва от вицепрезидента на Световния еврейски конгрес Емил Кало. Пред Нова ТВ той припомни становище на Световния еврейски конгрес от 1946 година в Лондон, където е централата на организацията: “Ние сме спасени благодарение на българския народ и Обединените армии!”

Още с президентите Желев и Първанов наложихме формулировката “българското гражданско общество” като спасител на евреите. Това обобщава усилията на общественици и представителите на Православната църква като митрополит Кирил, посочи Кало.

Припомняме на сбирка на Ротъри в Раднево пловдивският депутат проф. Иво Христов каза:

80% от населението са дебилни и не могат вече да се подписват“! “Когато имаш един оскотял, необразован и примирен народ, манипулацията става много лесна“. Думите на Христов бяха по повод заявеното миналата седмица от говорителя на руското външно министерство Мария Захариева, че спасяването на българските евреи през Втората световна война е станало благодарение на Съветската армия.

Погнусен съм от присъствието на подобен колега в Народното събрание! Това заяви по бТВ председателят на Правната комисия Даниел Кирилов. Той призова проф. Иво Христов да напусне парламента.

В началото на пленарното заседание на НС Тома Биков от ГЕРБ прочете декларация на Парламентарната група, в която определи думите на Христов като омраза към родината! Той призова лидера на БСП Корнелия Нинова да изрази позиция по казуса, както е реагирала на поведението на Антон Тодоров в ТВ студио преди месец. ГЕРБ призова левицата да изключи още днес Иво Христов от ПГ на БСП. В противен случай говорите едно в НС, второ в Брюксел, трето в Москва и подобно пред симпатизантите си, посочи Биков. Той призова от името на ПГ на ГЕРБ президентът Румен Радев да се разграничи от Иво христов, който е бил в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Радев за държавен глава.

Изпитвам отвращение и погнуса от изявлението на Иво Христов по повод спасяването на българските евреи. Неговите думи са съвършен израз на национален нихилизъм и слугинаж на чужда държава. Това написа в профила си във ФБ председателят на ДКЕВР  Иван Иванов.

Заслугите на България за спасяването на 50 000 евреи са световно признати и са едно от най-големите цивилизационни достижения на народа ни в ХХ век. Подробностите за тези драматични дни всеки може да намери в книгите на Габриеле Нисим „Човекът, който спря Хитлер“, на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“, както и в „Спомени“ на Димитър Пешев. Аз лично ще добавя и свидетелствата на моя дядо д-р Никола Дуров, който е един от 42 – та депутати в 25 – то Народно събрание, подписали петицията за спасяването на своите съграждани от еврейски произход. Никаква Червена армия не е била в мислите и в действията им. Просто са защитавали с имената си честта на българския народ и неговата етническа толерантност.

Ще отбележа, че президентът Желев беше на път да прекъсне посещението си в САЩ, научавайки, че приносът на България не е отразен в музея на Холокоста. Пропускът беше незабавно отстранен и беше поднесено официално извинение от американските власти.

Само антибългарин може по такъв недостоен начин да омаловажи и пренебрегне международно признати заслуги на народа си. Позор!, пише Иван Иванов.

“Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи и изказвания в срещи с обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания“, заяви от своя страна Христов.