Само в 7DniPlovdiv.bg

СКАНДАЛ!!! БСП-депутатът проф. Христов: “80% от българите са дебилни”!!!

7 Dni Plovdiv07.11.20171min1300
1

Пловдивският депутат от БСП Иво Христов е съгласен с версията на говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, че ако не е била Съветската армия, България е нямало да спаси 50 000 евреи. Професорът от ПУ “Паисий Хилендарски” смята също, че 80% от населението на България са дебили.

На лекция пред “Ротари клуб” в Раднево роденият в Украйна Христов развива теория, че скандалът с изявлението на Захарова е манипулация. “Като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и не могат да се подписват, това работи безупречно”, казва депутатът във видео, което е качено на фейсбук профила му. След яростните реакции в социалната мрежа, клипът бе свален, а цитатът бе определен като “изваден от конткекста”.

“Във връзка с въпрос относно пропагандата и манипулацията на информацията, зададен на среща с обществеността, точните думи в отговора на проф. Иво Христов са : “ Като се отчете, че 80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват, това работи безупречно”. Конкретното изречение е извадено от контекста тенденциозно и широко цитирано умишлено. Пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда. “Дебилен” e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно. Целта на тази операция е да измести дебата от реалния към измислен проблем. А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международно-правни задължения, по които Република България е страна”, пишат в стрес пиарите, за да потушат скандала.

Иначе в лекцията си проф. Христов напомня, че поводът за изявлението на Захарова е “омаскаряването на паметника на Съветската армия”. “Какво имаше нарисувано на този паметник, което не е първи и втори път? Имаше антисемитски лозунги”, задава въпрос Христов и си отговаря. Всъщност надписът и датата, на която се появи надписът, са свързани със съвършено различно събитие – Декларацията на Балфур, с която на 2 ноември 1917 г. външният министър на Британската империя заявява за пръв път готовност Лондон да създаде в Палестина дом за евреите (бел.ред.). Това писмо е почитано като основополагащ документ на държавността на Израел и ненавиждано от араби и палестинци като пренебрегване на правата им върху земи, на които живеят от векове.

Според Христов Мария Захарова е казала три неща в изказването си: “Първо, че системно в България се поругават паметниците на Съветската армия, за разлика от Германия, Австрия, Централна Европа… Второ, тя заяви, че на паметника има антисемитски лозунги. И трето, а не трябва да се забравя, казва тя, че ако не беше съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че щеше да стане така? И ние тук, ще кажем “йок” на Гьоринг и на Хитлер, “ние ще си ги пазим нашите евреи вие си гледайте работата”, заключи Христов.

Според Иво Христо нашите вестници “по линия на хибридната война” са извадили от контекста това и казали – “руснаците твърдят, напук на цялата история, че те били спасили българските евреи”. “И 80% от дебилите викат – така е”, добави Христов. Според него това било класическо изместване на проблема. А проблема бил, че се “осират системно” съветските паметници. “Защо не се прави същото с паметника на Съветската армия в центъра на Виена”, пита риторично Христов.

“Това става в Прибалтика, Полша и България. Нещо да ви говори това? Когато имаш един оскотял, необразован, примирен народ, манипулацията става много лесно”, отговори си Христов. В лекцията си добави, че “реално имате над 50% фактическа неграмотност на населението”.