Само в 7DniPlovdiv.bg

30% от жилищата – необитаеми, цените скачат!

7 Dni Plovdiv07.11.20171min1220
1

Близо 1 млн. от жилищата у нас са необитаеми. Същевременно 1 млн. души живеят в пренаселени имоти и имат нужда от жилище, установи доклад на Световната банка, поръчан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според доклада имотният пазар в България е доста небалансиран. Призрачните домове са около 1 200 000. В София това са 24% от жилищния фонд. В Софийска област достигат до 48%, в другите два големи области Пловдив и Варна процентът остава около 30.

Празни остават 43% от жилищата в селските райони, 25% от тези в градските райони или средно 30% от жилищата у нас. Обезлюдяването на жилища се увеличава, почти наравно със строителството на нови жилища.

От друга страна цената на жилищата е много висока в сравнение със средните нива на доходите в страната ни. Около един милион души или 15% от населението живее в жилища, които се споделят от повече от едно семейство. А за домакинства с доходи под 1000 лева на месец е почти невъзможно да закупят или наемат свое жилище на пазарни цени.

Повече от една трета от младите хора въобще не могат да си позволят собствен имот и заради това живеят с родителите си. За 42% от едночленните домакинства и 31% от живеещите под наем разходите по поддръжка на жилището са сериозно бреме. Според Световната банка държавата има слаба жилищна политика, а общините – почти нулева такава. Така България остава една от страните с най-ниски показатели на мобилност на домакинствата сред страните в преход.