Само в 7DniPlovdiv.bg

Само в 7DP: Ботев с нов изпълнителен директор!? Иван Йотков сменя Палийски като председател на Борда и става президент на клуба!?

7 Dni Plovdiv07.11.20171min4420
Иван Йотков и Ангел Палийски

От днес Ботев ще има ново ръководно тяло.  Очаква се преди обяд да се проведе извънредното Общо събрание на акционерите на АД-то на клуба. На него ще бъде избран нов Съвет на директорите на. В неделя по време на извънредното Общо събрание на Сдружение „ПФК Ботев Пловдив“, което е мажоритарен собственик на клуба към момента, се взе решение съставът на Борда да бъде увеличен от 3 на 5 души.

Един от бъдещите петима членове на висшия ръководен орган на Ботев ще бъде избран за председател на Съвета на директорите. Той може да стане и новият изпълнителен директор на клуба и да бъде овластен като представител на АД-то.  Де юре това ще е и президентът на Ботев.  В момента тези права и функции се изпълняват от Ангел Палийски. Той подаде официално  оставка на 11 септември, което 7DiPlovdiv.bg  разкри първи предния ден.

ВИЖТЕ ТУК

Реално тя ще бъде разгледана днес, като донякъде това е и формалният повод за днешната сбирка. Заедно с Палийски оставка подаде и друг член на висшия ръководен орган – Борис Гиздаков, който бе представител на Сдружението.

По време днешното Общо събрание на акционерите е твърде вероятно да бъде определен нов председател на Борда на директорите.  Най-вероятно  за изпълнителен директор на АД-то на клуба ще бъде избран Иван Йотков, научи 7DniPlovdiv.bg. В момента той е административен директор на клуба.  Финансистът е сред  четирите излъчени кандидатури за влизане в Съвета на директорите от Сдружение „ПФК Ботев Пловдив“.  Той е на трето място сред хората, определени от мажоритарния собственик за попълване на състава на Борда на Ботев. Йотков изглежда и най-логичният избор, ако Палийски не запази настоящата си позиция. Затова ако сегашният изпълнителен директор не остане на поста си и няма други изненадващи кандидати, то административният директор на канарчетата почти сигурно ще бъде избран за новия главен шеф в Ботев.

Сигурният представител на Сдружението е Васил Наумов – Васко Мамата. Той е член и на досегашния Съвет на директорите. Другите излъчени са бившият шеф на общинска фирма „Чистота“ Радослав Кошински, Теодор Бочев, евентуалният нов изпълнителен директор Иван Йотков и досегашният такъв Ангел Палийски.

Съществува сериозна условност около самото влизане на Йотков и Палийски в ръководното тяло на клуба. Очаква се Васил Наумов да влезе по право в Съвета на директорите, както и първите двама излъчени от Сдружението Радослав Кошински и Теодор Бочев. Мажоритарният собственик на клуба има квота от трима души за Борда. Останалите две ще бъдат за втория акционер – ТЦ –ИМЕ, който държи 39% от акциите. 61% от дяловете са притежание на Сдружение „ПФК Ботев Пловдив“.

Затова попадането на Йотков и Палийски в Съвета на директорите зависи от ТЦ-ИМЕ. Въпросителната е дали тази компания ще излъчи свои представители. С оглед на досешното развитие на нещата е малко вероятно ТЦ-ИМЕ да предложи двама свои кандидати за Борда. При този вариант всички кандидати на Сдружението ще влязат в новия висш ръководен орган. Ако ТЦ-ИМЕ все пак са определили свои хора , съществува вариант и Йотков, и Палийски да отпаднат окончателно. Ако компанията е избрала един представител, различен от Палийски, то той ще остане извън Борда. В случай, че компанията има двама кандидати, то и Йотков няма да влезе в Съвета на директорите, ако не е единият от тях.  Друго развитие на нещата е ТЦ – ИМЕ все пак да излъчи свои представители в Борда, но те да са именно Иван Йотков и Ангел Палийски. Това означава, че поне единият от тях ще получи пълномощно от компанията да я представлява.

През тази година Йотков бе напуснал официално Ботев за няколко месеца. След това Ангел Палийски го покани да се завърне в клуба.  Говореше се, че след оттеглянето си от Коматев Йотков е започнал работа в компанията на благодетеля канарчетата Георги Самуилов. Дори се твърдеше, че през тези месеци Йотков е продължил неофициално да помага административно на жълто-черните. Петролният магнат все още не е придобил официално акциите на Ботев. В определени футболни среди се твърди, че ако Йотков влезе в Съвета на директорите на АД-то на клуба и дори го оглави, то финансистът може да се счита за човека на Георги Самуилов в управлението на канарчетата.

Вероятно около обяд ще има яснота дали информациите и слуховете за заемането на най-високия пост в йерархията на клуба от страна на Иван Йотков ще се окажат верни, или ще се случи най-очакваното нещо – Ангел Палийски да продължи да бъде най-големият шеф в Ботев.

 

Ето го и дневния ред на днешното Общо събрание на акционерите:

Точка 1: Освобождаване на членовете на СД на ПФК „БОТЕВ” АД.

Точка 2: Определяне на броя на членовете на новия СД на ПФК „БОТЕВ“ АД.

Точка 3: Избор на нови членове на СД на ПФК „БОТЕВ“ АД.