Само в 7DniPlovdiv.bg

Няма отърваване – Спец-съдът погва Тотев за зоопарка

7 Dni Plovdiv06.11.20171min680
1

Обвинителният акт срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район „Западен” Димитър Колев ще бъде внесен отново, но в Специализирания наказателен съд, както предполагат влезлите в сила на 5 ноември промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Това съобщи под тепетата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвинението за длъжностни престъпления при изграждането на зоопарка беше внесено първоначално в Пловдивския окръжен съд, но със свое разпореждане от 18 септември съдия Елена Захова го върна на прокуратурата. Мотивите й бяха, че са допуснати процесуални нарушения, а и в обвинителния акт има твърде много сложни смесени изречения и различни шрифтове, което затруднява разбирането. Прокуратурата не внесе протест срещу това решение, но днес стана ясно, че обвинението ще бъде коригирано и изпратено в съда.

Последните промени в НПК предполагат делата срещу кметове да се гледат в Специализирания наказателен съд, затова и новото обвинение ще бъде изпратено там.

Румяна Арнаудова беше в Пловдив, за да участва в час на клас в ОУ „Княз Александър Първи”, в който прокурори обясниха на децата как да се пазят от компютърни престъпления и наркотици.