Само в 7DniPlovdiv.bg

Жители на Стария Пловдив на протест срещу правилата за коли в резервата

7 Dni Plovdiv06.11.20171min460
dav
Пловдивчани, които живеят, работят или имат имоти в Стария град, отново излязоха  на протест срещу новите правила за автомобилен достъп в архитектурно-историческия резерват.
Те се събраха на площадката пред Ритуалния дом, като движението не бе спирано.
От началото на месеца, електронната бариера на входа е със специален софтуер за разпознаване номерата на колите, които имат специален чип, а броят на електронните пропуски е ограничен. Всяко семейство има по един чип, независимо от броя на колите, които притежава. АМТИИ и ПУ “П. Хилендарски” имат по 10, които се раздават на преподаватели и администрация по преценка на ректорите, а детската градина – 5. Хотелите в архитектурния резерват имат право на 3 чипа.
Това според протестиращите е равносилно на геноцид към всички живеещи и работещи в Стария град. По данни на собствениците на хотели и ресторанти бизнесът им е намалял с 80%. Неудобствата са и за църквите в резервата, тъй като по сватби и кръщенета възрастни хора трябва да трамбоват пеша по калдъръма дори и в сняг и лед.
Сдружението на работещите и живеещите в Старинен Пловдив обжалва в Административния съд заповедта за въвеждане на новия режим на достъп. Недоволстващите настояват и за диалог с общинската администрация, защото според тях правилата са крайно рестриктивни. Според тях Стария град не е паметник, а жив организъм.
След първия протест миналата седмица кметът Иван Тотев заяви, че е отговорност да живееш в такава зона и в много чужди градове с развит туризъм действат точно такива правила. По думите му от началото на годината е имало 4 обсъждания. Според него, само така ще се запазят калдъръмените улици, които сега се ремонтират през година, заради многото безконтролно влизащи автомобили.
В протеста се включиха и родители на деца от Арменското училище и от детска градина „Щурче”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *