Само в 7DniPlovdiv.bg

Десетки хиляди почетоха починалите си близки на Архангелова задушница

7 Dni Plovdiv04.11.20171min390
dav

Над 30 000 пловдивчани посетиха гробовете на близките си на двата парка в центъра и до с. Рогош. Това съобщиха от ОП “Траурни обреди”. На Архангелова задушница рейсовете до гробищата се движиха с делнично разписание и препълнени возила имаше само сутринта, когато бе и големият приток от хора.

Архангелова задушница е последната за годината. Посещават се гробовете на починалите близки, почистват се, прекадяват се с тамян и се украсяват с цветя. По традиция гробът се прелива с червено вино. Ритуалът започва от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правят се три кръга по края на гроба.

Пали се свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

Правят се помени, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се сладкиши, бонбони, варено жито, плодове, хляб, месо, вино. Освен на близките се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати.

Архангеловата задушница напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.