Само в 7DniPlovdiv.bg

Кметът на Батак остава на поста

7 Dni Plovdiv03.11.20171min530
1

Процедурни хватки оставиха кмета на Батак Петър Паунов на поста му. ГЕРБ поиска оставката му заради скандални сделки с родата му, ощетили общината с десетки. Паунов обаче не се появи пред Общинския съвет – въпреки поисканата му оставка.

Заседанието продължи едва 15 минути, а скандалът с роднинските връзки и корупцията в Батак намери място едва накрая на сесията. По правилник кметът може да бъде отстранен, ако 6 месеца не изпълнява задълженията си. В момента обаче той е в болнични за месец, което не се брои.

Втората възможност е прокуратурата да постанови отстраняването, поради повдигнати тежки обвинения. Това на този етап не е факт.

Паунов привлечен пред магистратите по две точки: че е превишил правата си и че е продал държавен имот на безценица и е давал обществени поръчки на фирмата на сина си.

Групата на ГЕРБ му поиска оставката с мотива, че уронва престижа на общината. Според нея повечето обществени поръчки, включително и тази за реконструкцията на площада пред общината, се изпълнявали от фирмата на сина му „Престиж – Паунов”.

Паунов е избран четири поредни пъти за кмет на Батак от листата на БСП. От две години обаче не е член на партията.