Само в 7DniPlovdiv.bg

Пловдив – акцент в Европредседателството догодина

7 Dni Plovdiv03.11.20171min480
1
2

Девет официални събития ще бъдат организирани в Пловдив и Пловдивска област по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи в Хисаря министър Лиляна Павлова. Посещенията на високо ниво на всички европейски държави и посланици ще започват от Пловдив. В региона ще има важни официални събития, както да представяне на българските производители, така и на културно-историческото ни наследство.

Освен това още сто събития за популяризиране на Българското европредседателството в малките населени места, като това днес в Хисаря, ще бъдат финансирани от ресорното министерството и Областната администрация на Пловдив, заяви Лиляна Павлова. Тя допълни, че до 16 ноември е отворена грантова схема, по която малките общини да кандидатстват за събития, с които да популяризират региона по време на председателството на Съвета на ЕС.

Министър Павлова обсъди с гражданите на Хисаря темите и приоритетите на първото Българско ротационно председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Градът е една от спирките на обиколката ми из страната, планирана именно с тази цел – лично да отговоря на въпросите на хората, свързани с председателството и да получа обратна връзка от тях, заяви министър Лиляна Павлова.

Срещата стана възможна със съдействието на Областната управа на Пловдив и партньорите ни от информационния център „Европа директно“ в града. С мрежата „Европа директно“ към ЕК провеждаме граждански дискусии, посветени на председателството ни, в цялата страна. Благодаря за активното участие в събитието и на областния управител на Пловдив Здравко Димитров и на кмета на Хисаря – Пенка Дойкова.

Догодина Пловдив ще бъде домакин на важни официални събития, на които  България да покаже богатото си културно-историческо наследство. Очаква се градът да бъде посетен от много делегати, сред които и производители от различните сектори. А във връзка с българското европредседателство официланите гости ще бъдат над 22 000 души.

По този повод Лиляна Павлова заяви, че министреството, което тя ръководи, работи в партньорство с българския бизнес, за да се представят качествените ни вина, ракия, уникалната ни минерална и изворна вода, плодовете и зеленчуците, както и прочутото българско розово масло и лавандулово масло, с чието производство се нареждаме на първо място в ЕС.

Докато България председателства Съвета на ЕС ще имаме възможност да популяризираме нашите традиции, коментира Лиляна Павлова. На откриването на председателството, което ще е на 11 януари, чрез 3D анимация ще покажем факти, събития и личности от културно-историческото ни наследство. През февруари ще заведем гостите ни на зарязване на лозите, на баба Марта ще им подарим мартенички, ще им разкажем за Освобождението ни на Трети март, на 24 май ще фокусираме вниманието върху кирилицата. Дори инсталациите, които ще се поставят в сградата на Съвета на ЕС, ще са под формата на букви от азбуката ни, защото по всякакъв начин искаме да покажем българското, допълни тя.

През 2018-а България ще бъде под светлината на прожекторите и защото откриването на Българското председателство съвпада с годината на Европейското културно-историческото наследство и тя ще бъде открита у нас. Пак през 2018-а София е европейска столица на спорта, тогава поемаме и председателството на държавите от Дунавския регион. След което – през 2019-а Пловдив ще е културна столица на Европа, припомни Павлова.