Само в 7DniPlovdiv.bg

В Пловдив зам.-министър и кмет се качиха на колело

7 Dni Plovdiv03.11.20171min380
Алтернативна градска мобилност12-Иван Тотев,Димитър Керин,Георги Тютюков
Алтернативна градска мобилност10

115 километра велоалеи са изградени с пари по оперативната програма „Региони в растеж“, 48 километра от тях са в Пловдив, а общината планира скоро те да се увеличат до 60 километра. Това бе обявено на кръгла маса за градската мобилност в Младежкия център на Гребната база.

Да се уверят в качеството на съоръженията на две колела се пуснаха зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, кметът Иван Тотев и зам.-губернаторът Димитър Керин. Те направиха няколко кръгчета по маркираните отсечки около Гребния канал, за да покажат предимствата от предвижване без замърсяване на околната среда.

Чрез замяна на колите с велосипеди за придвижване се подобрява чистотата на въздуха и се повишава качеството на живот, каза по време на дискусията Деница Николова. Тя посочи, че за последните 10 години обликът на градовете ни се променил изключително много и това до голяма степен се дължи на усвоени средства по европейските фондове.

Въпреки това, България все още попада в слабо развитите региони на Европа, посочи Николова и уточни, че до 2020 година страната ни разполага със 7 милиарда и 600 милиона лева от европейските инвестиционни фондове. С тези пари 67 града финансират подобряването на своята социална, културна и образователна инфраструктура.

По време на председателството на ЕС България ще работи за прилагане на балансиран модел на финансиране на регионите, така че по – слабо развитите да достигнат по-силно развитите, заяви зам.-министър Николова.

Тя посочи, че над 70 % от населението в ЕС е концентрирано в големите градове. Позицията на България е, че освен центровете на растеж, трябва да се финансират и всички сателитни селища и по – малките населени места.