Само в 7DniPlovdiv.bg

Протестиращите в Стария град не блокираха резервата!

7 Dni Plovdiv02.11.20171min530
1

Протестиращите в Стария град, които заплашваха през целия вчерашен ден, че ще блокират изцяло достъпа до архитектурния резерват, днес бяха под 10-тина души и не стигнаха до радикални действия. Задоволиха се само с включвания в сутрешните блокове на телевизии и радиа и … се разотидоха.

Междувременно Сдружението на собствениците, работещите, живеещите и инвеститорите в архитектурен резерват „Старинен Пловдив“ обяви, че ще обжалва заповедта на кмета Иван Тотев за влезлите в сила промени от 1 ноември в Наредбата за новия пропускателен режим в знаковата зона.

По думите им, тя е незаконосъобразна, тъй като е взета в нарушение на действащите разпоредби. Така според протестиращите обжалването ще спре действието на заповедта и новият режим няма да действа още от началото на следващата седмица. Обещаха да внесат в общината заявка за протести блокиране на достъпа до резервата също от понеделник.

От името на протестиращите представители на Сдружението Христо Гюлев подчерта, че те ще продължават да търсят диалог с общината, който засега е само чрез медиите. Той определи като лъжа твърдението на заместник-кмета Златин Велев, че те са поискали зареждането на магазините да се осъществява единствено до 9.30 ч., като подчерта, че са настояли да им бъде предоставен и втори час след обяд.

Системата за контролиран достъп до Стария град с електронна бариера вече даде дефекти и не винаги се вдига, дори и собственика на колата да има чип. Причината е, че не е тествана в продължение на два месеца, каквото е технологичното изискване за внедряването й.