Само в 7DniPlovdiv.bg

Паркираме по нови правила, протести в Стария Пловдив!

7 Dni Plovdiv01.11.20171min390
1

От днес влизат в сила промените в Наредбата за реда за спиране, престой и паркиране на автомобили в Пловдив, приети от Общинския съвет.  Въвежда се глоба в размер на 50 лева, ако шофьор е паркирал автомобила си на тротоар, в зелени площи, на автобусна спирка, таксиметрова стоянка, велоалея, пред входа на музей, театър или галерия и дори пред контейнер за смет.

Собствениците на автомобили, които имат адресна регистрация в определените пешеходни зони, вече ще имат право да паркират там при условията, важащи за Синя и Зелена зона. Това става след подадено заявление, получено одобрение и платена годишна такса за преференциално паркиране. При заявление за улици от първостепенно значение комисията има право да откаже местодомуване, гласи нов текст в наредбата.

Въвежда се и нов режим за влизане с автомобили в Стария град от днес. Живеещите в архитектурния комплекс ще имат специален достъп за колите си, чиито номера ще се разпознават от електронна бариера, която ще се вдига автоматично. Това ще важи и за преподавателите в АМТИИ и в Биологичния факултет на ПУ „П. Хилендарски“. Студентите обаче няма да могат да паркират по улиците на Стария Пловдив.

Заради новия пропускателен режим в архитектурния резерват от 10 часа жители организират блокада на достъпа след стълбите на църквата “Св. Богородица”.