Само в 7DniPlovdiv.bg

Жители на Труд затварят магистрала “Тракия”!

7 Dni Plovdiv29.10.20171min460
1

Протестите на жителите на с. Труд срещу централата за преработка на биомаса ще продължат, докато тя не бъде затворена или преместена, заявиха на пресконференция в София представители на инициативния комитет за защита на селото.

Те разказаха, че през селото минават цистерни, пълни с неизвестно съдържание, по нивите се излива неизвестен материал, броят на респираторните заболявания се увеличава, а пчелите на хората измират. По думите на Станимир Тончев скоро се очаква да бъде направена нова оценка за въздействието върху околната среда, но досега съдържанието, което се изсипва в нивите не е било изследвано за наличие или липса на бактерии и вируси.

Централата е на около 250 м. от къщите на хората, а би трябвало да е на поне 500 м., миризмата на фекалии е нетърпима, каза още той. Кметът на с. Труд Красимир Минков изрази тревогата си от замърсяването на подпочвените води, от намалелият дивеч в землището на селото и от нарушената от цистерните инфраструктура на Труд.

Проблемът с тези централи не е само в с. Труд, има го в Ямбол, Нова Загора, Русе, Чернозем, посочи още Тончев. Той определи наличието им като “геноцид за земеделските земи в Тракийската низина”.

Протестите ще продължат с блокиране на магистрала “Тракия”, каза още Тончев.