Само в 7DniPlovdiv.bg

Джошуа: Уплаших се във втория рунд, нямах нужда от съдията, феновете го искаха в безсъзнание! Такам: Не знам защо реферът прекрати мача, желая реванш!

7 Dni Plovdiv29.10.20171min570
Джошуа - Такам

Антъни Джошуа защити успешно титлите си на Международната боксова федерация и Световната боксова асоциация срещу Карлос Такам, но победата му ще остане противоречива заради решението на съдията да присъди технически нокаут в 10 рунд. Реферът на ринга Фил Едуардс спря сблъсъка пред 78 хиляди зрители на стадион “Принсипалити” в Кардиф в момент, когато Джошуа засипваше опонента си с канонада от прави удари и крошета, но Такам стоически оставаше на крака.

Именно този факт накара публиката да освирка съдията, макар към момента Джошуа да бе спечелил и деветте рунда, да имаше подчертано предимство в десетия, да бе разкървавил камерунеца още в началото след аркада, както и да го бе пратил в нокдаун в четвъртия рунд – т.е. предстоеше “в най-лошия случай” изразителен успех по точки с единодушно съдийско решение.

“Беше хубава битка, докато съдията не реши да я спре. Нямам работа да коментирам съдийските решения, моята работа е срещу съперника ми. Нямам влияние върху решенията. Разберете, че не излизам на ринга, за да ми даде съдията победа с такова решение – излизам на ринга за битка, за нокаут, а и със сигурност феновете искаха да видят Такам в безсъзнание, такова решение не ми трябва.

Уплаших се във втория рунд, когато той ме удари с глава в носа, защото можеше да има счупване. Представете си каква трагедия можеше да се случи, ако не можех да дишам и изгубех инициативата?! Трябва да поддържаш контрол в такива ситуации, защото ако покажех признаци на слабост, реферът можеше да се намеси. Когато се залагат титли, имам задължения като шампион.

Хората искат да ме гледат по стадиони, не искат да ме гледат във Вегас, затова изглежда нормално да остана във Великобритания – Англия, Уелс, Северна Ирландия, Шотландия…”, обеща Джошуа на ринга веднага след победата.

Карлос Такам изобщо не беше доволен от прекратяването на двубоя с Антъни Джошуа. Реферът Фил Едуардс спря срещата по средата на десетия рунд, след като британецът вкара 5-6 последователни удара. Камерунецът в нито един момент не изглеждаше наранен и дори продължаваше да се промушва под тях. Въпреки това английският арбитър на ринга скочи и спря срещата.

„Не знам защо реферът спря мача – каза след двубоя Такам. – Антъни е велик шампион. Много добър боксьор, но така и не разбрах защо беше спряна срещата. Реферът не можа да ми обясни. Искам реванш. Сега се готвих само 12 дни.“

По време на интервюто на ринга Карлос Такам беше аплодиран от феновете.

Спортал