Само в 7DniPlovdiv.bg

Макс се тика между шамарите – пред претендентите Люис и Себ!

7 Dni Plovdiv28.10.20171min390

Макс Верстапен бе най-бърз в третата свободна тренировка за Гран при на Мексико. Времето на пилота на Ред Бул бе с 0,075 сек по-добро от това на Люис Хамилтън (Мерцедес). Трети се класира Себастиан Фетел (Ферари) – на 0,117 зад Макс.

Някои от пилотите трябваше да наваксат в съботната сесия изгубеното вчера време – най-вече Пиер Гасли и Ромен Грожан, които направиха в петък едва 10 и 3 обиколки. На теория на пистата трябваше да се е натрупала гума, така че се очакваше работата да върви по гладко в сравнение с вчерашните сесии.

Пръв на пистата в началото на сесията излезе Паскал Верлайн, последван от съотборника си в Заубер Маркус Ериксон. Себастиан Фетел също бе на пистата с гуми суперсофт. Фернандо Алонсо пък записа първото време – 1:21.470 мин.

4 минути след старта на тренировката Гасли предизвика появата на жълти знамена, спирайки на трасето. „Проблем с двигателя”, съобщи французинът на Торо Росо.

От питуола се опитаха да помогнат на Гасли да рестартира задвижващата система, но не успяха. Междувременно Райконен бе излязъл начело с 1:20.903 (със суперсофт). Гасли пък се отказа и слезе от болида, като щеше да разчита на работата на съотборника си Брендън Хартли за настройките и за квалификация, и за състезание.

Кими подобри постижението си до 1:18.925. Карлос Сайнц бе втори, на +0,330 сек зад финландеца. Следваха Нико Хюлкенберг, Хартли, Алонсо, Ериксон, Щофел Вандоорн. Бе изминал четвърт час от последните 60 минути за подготовка, а Ред Бул и Мерцедес все още не бяха започнали работа.

Естебан Окон свали 0,08 сек от времето на Райконен, веднага след което бе изместен от Фетел и съотборника си Серхио Перес. Мексиканецът не се задържа дълго на челната позиция – Люис Хамилтън записа 1:18.081 мин. Англичанинът и Валтери Ботас бяха с ултрасофт, а излезлият на пистата с тях Макс Верстапен – със суперсофт.

Ботас на свой ред излезе пръв – 1:17.963, след което свали до 1:17.681.

Хартли получи предупреждение, че вятърът се усилва. Верстапен пък се оплака, че гумите му не работят – пилотът на Ред Бул не можеше да ги загрее. В средата на сесията съотборникът му Даниел Рикиардо най-после се появи на трасето, като неговият избор бе суперсофт. Австралиецът зае осма позиция след първия си бърз тур, докато Ботас подобри времето си до 1:17.537.