Само в 7DniPlovdiv.bg

Скандал! Дават по милион годишно за строеж на съществуващ парк!

7 Dni Plovdiv26.10.20171min1130
1

Пловдив ще изгражда нов парк на площ от 655 дка край р. Марица, като за целта ОбС гласува 4,6 млн. лв., които ще се похарчат в продължение на 5 години.

Съветникът Слави Георгиев от ПФ възрази, че на този терен вече има изграден парк преди години, а за да се подобри зелената среда в града, е по-добре да се садят нови дървета и чимшири по булеварди и улици. Георгиев поиска идеята да се подложи на обществено обсъждане и едва товава да се разглежда от ОбС. Идеята му обаче бе подкрепена само от 7 съветници и бе отхвърлена с 26 „против” и 11 „въздържали се”.

На този терен край реката има не парк, а пасище на стадо крави, както е видно от снимките, възразиха съветници от ГЕРБ. Идеята да се построи нов парк в най-зеления район „Западен” е добра, но е добре да се помисли и за другите райони на Пловдив, каза Ангел Иванов от БСП.
Стига с тази мантра за европейските норми за единица зелена площ на жител. Цялата площ на Пловдив е 10 на 10 км, просто няма големи свободни терени за залесяване освен в парк „Лаута”, бе категоричен кметът Иван Тотев. На мястото на изсечените дървета заради строителството на велоалеи ще се засаждат нови фиданки, добави той.

Въпреки възраженията и продължилите повече от час дебати в зала, Общинският съвет прие предложението на кмета.

Преди това единодушно и без дебати съветниците приеха Пловдив да кандидатства пред ЮНЕСКО римските мозайки в Голямата и Малката базилика да бъдат включени в списъка на световната културна организация.