Само в 7DniPlovdiv.bg

Пилотите на Графа бойкотират полетите

7 Dni Plovdiv24.10.20171min1090
1

Днес няма да се проведат планираните учебни полети, но бойното дежурство ще се носи. Това е охраната на въздушното пространство по мисията Air Policing, в която до края на месеца участват и изтребители на италианските ВВС.

Към момента от Министерството на отбраната не потвърждават информацията.

Летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети, съобщава специализираното издание Аеро.

Миналата седмица стана ясно, че 10 новодоставени двигатели за изтребителите МиГ-29 не могат да бъдат използвани заради липсата на оригинални протоколи от завода производител. В последните месеци за пореден път беше отложен проектът за купуване на нов изтребител, като очакванията са той да се забави с една година. По неофициална информация все още не са доставени и смазочни материали, които са необходими за работата на изтребителите.

Планираните за днес учебни полети в авиобаза “Граф Игнатиево” са отменени, научи БНР. Бойните пилоти масово са докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят.
Ще бъде носено само дежурството по Air Pilicing, в което до края на месец октомври участват италиански изтребители.
Проблеми има и с новодоставените двигатели за самолетите МиГ-29, които не могат да бъдат използвани поради липса на протоколи от завода производител. От Министерство на отбраната заявиха, че не могат да потвърдят информацията, в момента я проверяват и ще дадат подробности по-късно.
Полетите в авиобаза “Граф Игнатиево” не са спрени, каза пред журналисти в МС зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод на информация от тази сутрин, че пилотите в авиобазата спират полети.
Проявената неувереност на част от летците на авиобаза “Граф Игнатиево” за извършване на полети е свързана преди всичко с недостатъчно часове полети, каза Запрянов.
От руската компания РСК МиГ са получени десет двигателя за МиГ 29 – шест нови и четири ремонтирани, които са в добро техническо състояние. Ремонтираните двигатели не могат да се използват, защото съпровождащите ги документи са копия, за които все още не е ясно дали отговорят на оригиналите, каза Запрянов. До десет дни очакваме руската страна да изпрати уверения, че копията отговарят на оригиналите, каза той.
Съветът по отбрана отпусна още 20 млн. лева за покупка на авиационно гориво до края на годината и това гориво ще стигне до октомври 2018 година, каза той.
В момента има седем оперативни изтребителя МиГ29. Ако двигателите, получени от Русия, се използват, оперативните самолети ще станат девет или десет, което е достатъчно за тренировки на пилотите, посочи Запрянов.
Днес ще има заседание при Началника на отбраната и след това ще се отиде на място в авиобазата и ще се разговаря с пилотите, които имат претенция, че се чувстват неуверени, каза Запрянов. Целта е да преодолеем тази неувереност, защото един боен пилот трябва да се чувства уверен, когато излита, обясни Запрянов.