Само в 7DniPlovdiv.bg

Започва ремонта на пл. “Централен”

7 Dni Plovdiv23.10.20171min580
1

До дни ще бъде подписано заданието и обявена процедурата за старта на основния ремонт на пл. „Централен“, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Мястото е част от апликационната форма, с която градът спечели номинацията за Европейска столица на културата 2019 година.

Общата цена е 12 млн. лв., като в заданието ще бъде включен и част от ремонта на подлеза на ул. „Гладстон“. Той включва хидроизолация на съоръжението, обрушване и замазване на стените, изграждане на нова ел.-инсталация и осветление, както и настилка от естествени материали.

Целият площад е разделен на 3 зони, включващи подлеза на Тримонциум, археологията и пространството от северната страна на Централна поща. Планира се да бъде намален паркингът пред „Тримонциум“ за сметка на пешеходната зона. При ремонта ще се изграждат всички подземни комуникации, включително и газификация. Проектът е съгласуван с НИНКН, каза Тотев.

Община Пловдив търси и мобилна зала за културни събития, където да се провеждат прояви за Европейска столица на културата. Предвиденият бюджет от Министерството на културата е около 800 000 лв., като идеята ни е тя да бъде поставена на площад „Централен“, обясни кметът.