Само в 7DniPlovdiv.bg

Изкуството е оръжие!!!

7 Dni Plovdiv23.10.20171min280
1

Специална прожекция на  документалния филм „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“ предлага Lucky Дом на киното в рамките на фестивала Синелибри – Пловдив.

След прожекцията ще има дискусия с участието на  95-годишният писател и американската режисьорка на филма  Андреа Саймън. Входът е свободен.

Анжел Вагенщайн е филмов сценарист, режисьор, писател, бил е и народен представител.

Дело на Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия „Аркадия”, филмът представлява вълнуващ и провокативен портрет, който умело съчетава лични разговори с фрагменти от емблематичните филми на Джеки и редки архивни кадри от публичните му изяви. Животът му изобилства от абсурди, но той не приема да го наричат „дисидент”. Неговият хуманизъм е всичко друго, не и абстрактен, въпреки че е получавал и такова обвинение. Като един истински последователен обществено ангажиран творец, Анжел Вагенщайн не разделя писането само по себе си от писането за киното и твърди, че „мастилото на живота” прониква всичките му произведения.

„Изкуството е оръжие” е своеобразна импресия – разказва емоционално и въздействащо за най-непосилните епизоди от личната му съдба, за заснемането на важни филми като „Борис I”, „Езоп” и българско-германската продукция „Звезди” от 1959 г., чийто сценарий е написан за една седмица. Това е филмът, който печели Специалната награда на журито на международния кинофестивал в Кан и пълна колекция най-високи отличия от други световни фестивали. Това е и филмът, заради който Вагенщайн става „неудобен”, защото сценарият засяга експлозивната тема за депортираните евреи от Беломорска Тракия и Македония.