Само в 7DniPlovdiv.bg

Деца получиха Свето Кръщение в кампанията “Направи го за България”

7 Dni Plovdiv22.10.20171min960
1

Деца от  над 1200 семейства от цялата страна приеха Свето кръщение в българските  православни църкви.  Кампанията „Направи го за България” е под патронажа на патриарх Неофит и Българската православна църква. Провежда се от Движение за национална кауза “ДНК” с идеята да се преодолее демографската криза.

В Пловдив Светото кръщение  на  деца от Пловдивска епархия започна в 11 часа в митрополитския храм „Св.Марина“. То се извърши от Знеполски епископ Арсений под патронажа на кмета Иван Тотев,  който дойде в храма.

Много е вълнуващо, каза кметът. Той и  друг път е участвал в кръщенета, но за първи път в толкова масово. Община Пловдив подкрепя кампанията  и има специална програма за подпомагане на раждаемостта. Тотев припомни, че община Пловдив още от 2011 г. подпомага с пари от бюджета двойки с репродуктивни проблеми. А от две години с решение на Общинския съвет на родителите на тризнаци се предоставя общинско жилище, 5000 лева еднократна помощ и гледачка за две години. Иван Тотев е кръстен в Бачковския манастир, там е кръстено и неговото дете. Днес той посвети във Вярата 80 деца.

От популярните лица, които подкрепят кампанията, в Пловдив  дойдоха телевизионерката Кака Лара и мис България Славена Вътова, които са т.н „звездни кръстници“.

Светото кръщение продължи до 16 часа . За всички деца ритуалът е подарък. А всяко новопокръстено получава сребърно кръстче, детско евангелие, книжка и памперси.