Само в 7DniPlovdiv.bg

Парите скараха артсредите в Пловдив, плашат с бойкот на ЕСК 2019

7 Dni Plovdiv20.10.20171min480
1 (2)

Половината от подадените културни проекти за календара на община Пловдив през 2018 година – 47 от общо 95 са отхвърлени. Те трябваше да са част от подготовката на града за Европейска столица на културата 2019 година.

Сред недопуснатите са фестивалите DronеUp, „Дефиле на младото вино“ и „Вино и гурме“, традиционната годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници, както и проектите му  „15Х5“, „Цветове“.  Не преминават бариерата и Националният литературен конкурс „Огънят на Орфей“, Осмият национален фестивал „Като звездите“, идеята на фондация “ONE” /Едно/ за Фестивал на Съвремения цирк, както и проекта за Арт музикална сцена „Конюшните“.

Класацията е извършена от оперативното ръководство на фондация “Пловдив 2019”, създадена специално за годината на Европейска столица на културата. До момента тази фондация влиза в новините единствено с кадровите рокади в Управителния съвет и обяснения с различни поводи защо до момента не е стартирала нито една инициатива от апликационната форма, с която Пловдив спечели престижното домакинство. А до него има по-малко от година и три месеца. Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева беше толкова набрала на “журито”, че заплаши с бойкот на майсторите на четката на програмата за ЕСК 2019.

Според творческите гилдии в Пловдив оперативното ръководство на фондацията са “парашутисти” от столицата, които се интересуват единствено от това колко пари ще вземат от Европейската културна програма, от правителството и от община Пловдив под фасадата “ЕСК”. За това и от културния календар от година на година отпадат наложили се събития за сметка на други, чиито организатори са близки на ГЕРБ и общинското ръководство.

Така за 2018 година 48 културни проекта са допуснати до последния етап от конкурса за финансиране на фестивали и значими събития от календара на Община Пловдив. Сред тях са проектите на писателя Антон Баев за Пловдивски литературен многоезичен сайт и списание „Невидимия хълм“, провеждането на Международен фестивал на поезията „Орфей 2018“,  на „Пловдив чете“ и издаването на сп. „Страница“. Организаторите и на трите инициативи са на хранилка на кметската управа.

Все още без “червен картон” за финансиране остават да се борят станалите вече традиционни театрални,  музикални  и кино фестивали в града, проектът Коледа в „Капана“, както и фестивалът на балканската скара “Пловдив мези”. Върхът е, че организаторите на концерта на Стинг през 2018 година в Пловдив също са оставени до последно да треперят, защото за реализирането на концерт на звезда от подобна величина разходите са огромни и приходите от всяко перо са без алтернатива. Сигурно според градската управа и фондация “Пловдив 2019” един пловдивски многоезичен литературен сайт ще привлече много по-голям интерес отколкото от концерт на “някой си Стинг”?!? Нищо против литературата!!!