Само в 7DniPlovdiv.bg

От Пловдив “светват” интелигентните сгради!

7 Dni Plovdiv19.10.20171min550
Tomislav Donchev_Stefan Kampmann

Нов завод за осветителни тела на водещ германски производител бе открит край Пловдив.

На площ от 16 000 кв.м. за  европейския пазар се произвеждат светодиодни матрици и модули, електронни баласти, LED драйвери, сензори и системи за контрол на светлината за интелигентни сгради. В момента в цеховете работят 500 души като до средата на 2018 година те ще са 900.

На откриването бяха вицепремиерът Томислав Дончев, кметът Иван Тотев, зам.-министри, представители на местната власт и ръководители в германската компания. Ако бях по-емоционален, щях да кажа – това не е просто фабрика, а завод за светлина, посочи Томислав Дончев. Той е дал карт-бланш на германските инвеститори да му се обаждат при най-малката спънка по време на строежа на завода. Освен за новото високо технологично предприятие, се радвам и, че никой не ми се обади, каза вицепремиерът.

Инвестицията в завода край Пловдив е 25 милиона евро, а минималната заплата е над средната за Пловдив, съобщи главният технически директор Стефан Кампман. Компанията е избрала Пловдив за база в България поради централното местоположение на града, което предлага  директен  достъп  до  ключови  европейски  транспортни коридори.

Заводът в Пловдив е елемент от стратегията за цифровизация на компанията и тук ще се произвеждат продукти за интелигентни сгради и  интелигентни градове. Сред клиентите на фирмата са производители на арматура, електротехници, осветители, архитекти и строителни предприемачи.