Само в 7DniPlovdiv.bg

Хвърлиха бомбата в национален ефир преди малко! Ужасяващо е колко точно милиарда печелят на година олигарсите, дето искат намаляване на заплатите! Вижте цифрата!

7 Dni Plovdiv19.10.20171min37710
Кирил Домусчиев 2

Българинът иска по-висока заплата, независимо в кой сектор е. Това действие на бизнеса трябва да бъде ускорено. Трябва да се стопират опитите на недобросъвестните работодатели, които предлагат отнемане на права. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването “Още от деня” по БНТ.

По думите му основните проблеми на пазара на труда са липсата на кадри и ниските заплати. „Още миналата година предложихме да се иска по 100 лева върху заплатата. Резултатът е, че средната заплата за страната е нараснала със 98 лева, което е индикатор че пазарът на труда върви нагоре. Въпреки това сме много далеч от средните стандарти в ЕС. 20 милиарда е печалбата на бизнеса, по данни на НСИ, за миналата година. Пари бизнесът е извадил. Действително те му трябват за инвестиции, но 20% могат да се дадат за повишаване на заплатите. Увеличението на заплатите винаги зависи от натиска върху бизнеса“, подчерта Димитров.

„В предприятията собствениците разбраха, че няма алтернатива освен да увеличат заплатите. Квалифицираните кадри гледат с едното око навън. Трябва да задържим кадрите, а това е начинът“обяви Пламен Димитров. „Ако искаме да имаме шанс за еврозоната и Шенген трябва да наваксаме и да стигнем поне 60% от дохода на средния европеец. Предстои да чуем отговора на нашия премиер. София не е България“. По думите на синдикалистът много голям процент от българите получават доходите под средната работна заплата. Работещите захранват безработните. „Няма друга алтернатива и се радвам, че все повече политици го разбират“.

„Рязането на болнични е мярка в грешната посока за нас. Хората искат да получат някакъв доход, който да ги мотивира. Решението е в засилването на контрола, а не в орязването на правата“, категоричен бе Димитров. Той напомни, че който не плаща осигуровки върху реалните доходи го грози затвор. Сивата икономика вреди на работниците.