Само в 7DniPlovdiv.bg

Пловдив – център на електронната търговия с Китай

7 Dni Plovdiv19.10.20171min370
Китайци22

Пловдив ще бъде включен в мащабен хъб, който е част от логистичния център за електронна търговия със селскостопански продукти между Китай и Европа.

Той се намира на територията на Тракия икономическа зона и трябва да заработи до месец, съобщи Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Очаква се в следващите години повече от 100 китайски компании да открият тук свои центрове. Всяка от тях ще инвестира между 1 и 3 милиона китайски юана (около половин милион евро), допълни Васил Гелев.

Китай се отваря за света, а сътрудничеството ни с Централна и Източна Европа става все по-голямо. Това обяви посланикът на Китай Джан Хайджоу по време на 3-та работна среща на областните управители от Китай и страните от Централна и Източна Европа, чиито домакин е Пловдив.

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев обяви, че по примера на Пловдив скоро в страната ще се създадат още 5 нови икономически зони – 3 в Северна и още 2 в Южна България.

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров подчерта, че произвежданите в региона храни, напитки, части за роботи и за автомобили се продават успешно в Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Кметът Иван Тотев представи Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. и посочи, че се надява скоро да има директна самолетна връзка между Китай и България.

Въпреки че китайските инвестиции в ЕС за 2016 г. растат със 76 % до 35 млдр. евро, по данни на БНБ китайските инвестиции в България са паднали до отрицателни нива – минус 3,3 млн. евро. Данните изнесе Кръстьо Белев, директор на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Причината според него е приетият закон за мораториум върху придобиването на земеделски земи от граждани на страни извън ЕС.

Белев подчерта, че частна китайска авиокомпания все още има интерес да вземе концесията за Летище Пловдив и да открие директни карго и пътнически полети, а това ще доведе и до увеличаване на китайските туристи у нас.