Само в 7DniPlovdiv.bg

Ловците от Труд се жалват: „Няма дивеч, нивите са блата”!!!

7 Dni Plovdiv17.10.20171min550
22546958_10210359381522274_1650655028_o

Дивечът в близост до централата за преработка на биомаса в село Труд вече липсва. Ловната зона „Тънкия път” и полето край рибарниците са залети обилно с тъмна на цвят и приличаща на катран каша, която мирише на фекалии. Това възпрепятства работата на кучетата и обхода на терена, твърдят ловците от село Труд. Заради проблемите, свързани с работата на централата и изчезналия вследствие на това дивеч, те смятат да сезират Съюза на ловците и риболовците в България.

Според ловците теренът край селото винаги е бил благодатен за птичи лов, но тази година популация на яребици няма. Липсват и зайците. Ловците са категорични, че изчезването на дивеча е заради острите миризми и заблатените с кашата със съмнителен състав ниви. „Ферметационен продукт, инфилтрат или както там го наричат за по красиво, за нас нивите са превърнати във фекално блато и това изобщо не е нормално”, казват от дружинката. Те подкрепят протестите на хората от село Труд, които вече пет пъти изразиха публично своето недоволство от работата на централата. В селото на няколко пъти идва и националният омбудсман Мая Манолова, както и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Инициативна група от селото стигна и до парламента, където сезира за проблема ресорните парламентарни комисии.

От Инициативния комитет в селото припомнят позицията на Министерството на здравеопазването, че централата за биогаз създава реален риск за здравето на населението в Труд. Хората от селото са сигурни, че, вследствие работата на централата, се замърсяват въздуха, почвата и водите на населеното им място. Според тях централата работи в нарушение на европейските регламенти и на не един закон от българското законодателство.

Населението ще продължи да протестира и да търси справедливост. От инициативната група са поканили в с. Труд премиера Бойко Борисов.