Само в 7DniPlovdiv.bg

Над 101 гайдари ще свирят заедно на първия фестивал “Чуйте Девин”

7 Dni Plovdiv17.10.20171min730
1

Над 101 гайдари ще свирят заедно на първия Световен фестивал на гайдари и кавалджии заедно с артисти от всички изкуства “Чуйте Девин”. От 20 до 22 октомври градът в сърцето на Родопите ще посрещне гостоприемно изпълнители от цяла България и многобройна публика. В уникалното гайдарско шоу ще се включат Гайдарски състав “Девин” с ръководител Емил Чолаков, “101 каба гайди” от Смолян, Гайдарски състав “Дельо хайдутин” с ръководител Тодор Кайков. Заедно с тях Елица ще извиси глас с изпълнение на химна на Родопите “Бела съм, бела, юначе”. С нея на сцената ще бъдат и братята Мартин и Кристиян Пищолски. “Майсторите на танца” ще разтърсят земята, а Маг Икар ще представи коронния си номер и ще свали главата от раменете си.

Занаятчии от цяла България ще изложат своите изделия. Гостите на фестивала ще могат да се порадват и да си купят изящни ръчно изработени накити, народни музикални инструменти, съдове за готвене и стомни, сувенири и бродирани тениски, както и сладкогласни чанове и камбани. Традиционни родопски вкусотии ще приготвят пред всички на открито майсторите готвачи от механа “Юруците”.

Художничката Вили Миронова ще подреди изложба на своите уникални лечебни картини, а младият талант Момчил Гьондузов ще покаже изработените от него фантастични същества от пластелин.

Патрон на фестивала е кметът на Девин Красимир Даскалов.

Многобройна публика се стича в Девин от цялата страна, за да стане част от уникалното зрелище. Първо свършиха местата в Спа хотел “Орфей”, който е партньор на фестивала. Бързо след това се напълниха и останалите хотели, но местните хора уверяват, чи нито един желаещ да се наслади на местните традиции, на атрактивната програма, на живописната планина, грейнала в топлите есенни багри, на топлото октомврийско слънце и на лековитата минерална вода няма да остане без подслон. Гостоприемните родопчани са готови да отворят и домовете си, за да посрещнат своите гости.

Фестивалът “Чуйте Девин” се провежда за първа година. Поради огромния интерес организаторите обещават догодина програмата да продължи няколко дни, а за участие вече са подали заявки гайдари и кавалджии от Шотландия, Ирландия, Гърция, Сърбия, Турция, Полша и др.