Само в 7DniPlovdiv.bg

Площад “Централен” под въпрос за Европейска столица на културата

7 Dni Plovdiv15.10.20171min580
IMG_20171014_104141
Година и два месеца преди встъпването на Пловдив като “Европейска столица на културата 2019” едно от култовите места на града, включено и в апликационната форма при кандидатстването – площад “Централен” потъва в бурени и няма и следа от работа по откритата археология. Причината е прозаична – община и реститути на част от терена между Централна поща и паркинга на хотел “Тримонциум” не могат да се разберат за цената, на която Пловдив да откупи техните парцели и да ремонтира Античния форум.
Въпросът е и дали има желание от местната управа, след като след четири месеца преговори между комисия от общински съветници и представители на фирмата “Младост Алфа” старейшините успяха да договорят смъкване на цената от 4.2 милиона евро на 2.2 милиона евро за целия имот. Постигната бе договорка и за разсрочено плащане.
Докладът на комисията е даден в общината и вече четири месеца залежава по рафтовете на администрацията без изглади да бъде внесен в местния парламент със становище за решение.
Така въпреки отпуснатите от правителството за тази година 7 милиона лева, част от които трябваше да са за старт на работата по площада, шансовете тя да приключи до края на 2018 година стават все по-минимални. И Площад “Централен” ще е един от поредицата обекти,  който няма да е готов за Европейската столица на културата. И май ще се окажат прави скептиците, които предричат, че 2019 година Пловдив няма да предложи нищо по-различно от културната си програма за последните години, гарнирана и пищна церемония по откриването и закриването на Европейската столица на културата.