Само в 7DniPlovdiv.bg

Вода и ток за манастира “Св. Петка” обеща министър

7 Dni Plovdiv14.10.20171min540
1

Вода и ток за манастира “Св. Петка” край асеновградкото село Червен на връх храмовия празник обеща министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Той посети Светата обител след като инспектира реконструкцията на пътя Пловдив – Асеновград. По повод Петковден, там бе отслужена Божествена света литургия, начело с пловдивския митрополит Николай.

Планираме най-напред да качим вода до манастира, за което сме предвидили около 700 000 лева тъй като трасето е около 5 км, но теренът е тежък, с денивелация над 300 метра, каза пред журналисти министър Нанков. За целта трябва да бъдат изградени две помпени станции, за които пък е нужно и електричество, което трябва да се прекара от минимум един километър, разказа той. Проектът ще се движи от местното ВиК-дружество, като срокът за изпълнението е около година.

Водата е много важна за манастира, защото ако я имаше преди 7 години пожарът нямаше да бъде с такива мащаби и нямаше да даваме 500 000 лева за ремонти, посочи Николай Нанков.
След тържествената част в църквата на присъстващите миряни бе раздаден традиционния за празника курбан.

Изгорялото крило вече е възстановено в груб вид и в момента се извършват довършителните работи на покрива. Игуменката на манастира майка Юлита очаква следващата година за празника да се състои и официалното освещаване на новата сграда. Тя се изгражда с пари от Дирекцията по вероизповеданията, от Пловдивската митрополия, с труд и дарения са се включили и много хора, които по думите на монахинята, имат отношение към християнската вяра.