Само в 7DniPlovdiv.bg

Прекратиха делото срещу Тотев за зоопарка

7 Dni Plovdiv13.10.20171min790
1

Пловдивският окръжен съд прекрати делото срещу кмета Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и районния кмет на Западен Димитър Колев за нарушения при реконструкцията и обновяването на зоопарка. Според прокуратурата тримата са извършили престъпление като съучастници и са нанесли вреди на общината за близо 700 000 лева като са нарушили възлагането на обществените поръчки за ремонтите.

Съдът обаче прецени, че в обвиненията срещу тримата има противоречия. Дадени са указания, ако прокурорът реши да повдигне ново обвинение, да посочи конкретно кои норми, какви права и задължения те не са изпълнили или превишили.

Делото е спряно, защото мина едноседмичният срок, в който някоя страна в процеса можеше да протестира и да обжалва. Това делото за зоопарка в Окръжния съд бе прекратено окончателно и върнато на Софийската градска прокуратура.

Съдия Елена Захова прие, че има допуснати съществени процесуални нарушения и даде указания на прокуратурата да ги отстрани. Кметът и подчинените му още на предишното съдебно заседание запазиха мълчание с аргумента, че не коментират решения на съда.

Изграждането на зоопарка в Пловдив е замразено на финалната права. Той е част от обектите, включени в програмата на Европейска столица на културата, но при тези съдебни саги въобще не е ясно дали ще отвори врати до 2019 година.