Само в 7DniPlovdiv.bg

Борисов открива сметище в Пазарджишко, такса смет скача!!!

7 Dni Plovdiv13.10.20171min430
1

Премиерът Бойко Борисов открива ново депо за битови отпадъци край пазарджишкото село Алеко Константиново. То ще обслужва девет общини в областта – Пазарджик, Пещера, Велинград, Батак, Брацигово, Белово, Ракитово, Лесичово и Септември.

В името на реженето на лентичката днес ще бъде открита само готовата първа клетка на депото от 53 декара, а общата площ на съоръжението е 95 декара. То се намира в непосредствена близост до старото общинско сметище.

За изграждането на новото депо са дадени почти 16 млн. лв. от Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). На официалната церемония ще присъстват също министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Колева, кметът на Пазарджик Тодор Попов. Ще бъде направен и тържествен водосвет.

Предстои създаването на инсталация за компостиране и сепариране на отпадъците. Проектът ще е по оперативна програма, финансирана от ФЛАГ.

Новото съоръжение отговаря изцяло на европейските екологични норми. Предстои обаче сериозно увеличение на такса смет за жителите на деветте общини, заяви директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик Костадин Гешев. Той е категоричен, че екологията струва пари и няма начин да живеем по–добре, а да плащаме по–малко.

Най–сериозният проблем остава рекултивацията на старото депо. Неговият капацитет е изчерпан преди 30 години. През последните години то се превърна в екологичната бомба в региона. Умишлените пожари и самозапалванията в сметището са причина за системното обгазяване на околните села, а най – засегнати са жителите на Капитан Димитриево. Отделно, сметището се превърна в източник на препитание за над двеста цигански семейства, които често предизвикват пожари.

За рекултивацията на старото сметище община Пазарджик ще използва собствени средства, обяви кметът Тодор Попов. Той се надява за тази цел до 2019 г. да бъдат осигурени близо 10 млн. лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *