Само в 7DniPlovdiv.bg

Пловдив е домакин на национална среща на музеите

7 Dni Plovdiv11.10.20171min360
1

Пета национална среща „Съхраняване на националната идентичност на музеите в България като част от устойчивото развитие“ започва в Дома на културата „Борис Христов“. Организатори са Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, Община Пловдив и Регионалния етнографски музей – Пловдив.

В първият ден са включени темите „Седем малки изповеди“, „В музей, с приятелите на музея“, „Проектът 1300 годии България – един изключителен пример за изграждане на устойчиви взаимоотношения в мзузейната мрежа на национално и международно ниво“ и други. Срещата ще продължи до 14 октомври и в нея се представят добрите практики в музеите у нас.

Паралелно с това се открива изложба на музея „Борис Христов-София”, която представя дома на Борис Христов в Рим. Кадрите с любимите и вдъхновяващи  места на Борис Христов са своеобразен увод към главната цел на изложбата – днешен поглед към едно от даренията, които оперният артист оставя на България – разкошната вила на улица „Мадона ди Кампильо“. Тази вила,  в един от аристократичните квартали на Рим, по негова воля е превърната  в  Българска академия за изкуство и култура. Само за български певци, които да се обучават под прякото ръководство на Маестрото.