Само в 7DniPlovdiv.bg

Скандал! Стоичков обяви, че не е почетен консул в Испания от 14 месеца, а Външно министерство го опроверга : Пълномощията се прекратяват, когато МС реши !

7 Dni Plovdiv10.10.20171min2840
Христо Стоичков 2

Не съм почетен консул в Кралство Испания от 14 месеца, обяви в интервю за bTV Христо Стоичков. По-рано днес министерството на външните работи стартира процедура по неговото освобождаване от поста заради “влошената комуникация с властите в страната”.

След референдума за независимост на Каталуния и размириците по улиците на Барселона, Камата се изказа остро по адрес на вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария и семейството, като ги нарече последователи на режима на генерал Франко.

Във второ изявление по мексиканската телевизия “Унивижън” той поднесе извинение на Де Сантамария за това, че е намесил непълнолетния син в изказването.

“Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет №585 от 29 юли 2011 г. Пише така: “Настоящият документ е с валидност за срок от 5 години.” От 2011-а до 2017-а не са 5 години… Срокът е изтекъл преди 14 месеца. И сега разбирам, че утре на Министерски съвет щяло да се гласува нещо. Какво, къде, как?”, възмути се носителят на “Златната топка” за 1994 г.

“Аз нямам нищо общо с Кралство Испания поради простата причина, че нямам мандат. Нямам право нито да подписвам, нито да издавам документи. Щели да взимат някакво решение… Нека го взимат. Само че това трябваше да се случи преди 14 месеца, а не сега”, допълни Стоичков.

Министерството на външните работи обаче опроверга най-успешния български футболист твърдейки, че той все още е почетен консул в Испания. Коментарът бе, че българските почетни консули нямат мандат. “Пълномощията се прекратяват, когато реши МС. На почетния консул издаваме документ, наречен патент. Приемащата държава потвърждава съгласието си с друг документ, наречен екзекватура. И двата нямат срок”, се посочва в официалното съобщение до медиите.