Само в 7DniPlovdiv.bg

В Пловдив – бум на продажби на двустайни апартаменти

7 Dni Plovdiv10.10.20171min960
1

Пловдив в момента е най–горещата точка на пазара на недвижими имоти в страната. Търсят се предимно апартаменти – двустайни жилища. Данните бяха изнесени на дискусия за имотния пазар в Пловдив и региона.

Новото строителство апартаменти се купуват, за да бъдат давани под наем, а старите – за живеене.В момента най – търсените за продажби са двустайните апартаменти, и старо, и ново строителство. Тяхната цена е окло 50 000 евро, колкото е и бюджетът на средностатистическият пловдивчанин.

65 % е ръстът на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, а това е два пъти повече от тези във Варна и Бургас. Търсенето на имоти в Пловдив ударно превишава предлагането, докато по Черноморието тенденцията е обратна.

Пловдив е на второ място след София като общ обем сделки с недвижими имоти, но като процент на сделките спрямо глава от населението градът ни е безспорният първенец. Това съобщи Мирослав Язов, председател на регионалната колегия за Пловдив на Националното сдружение „Недвижими имоти“ по време на дискусия за имотния пазар в Пловдив и региона.

На срещата беше поканен и заместник-кметът Димитър Кацарски, който трябваше да представи инвестиционните проекти в община Пловдив. Той обаче не уважи представителите на имотния бранш, въпреки потвърденото участие.

Съществено за Пловдив е разминаването между броя издадени разрешителни и реално започнатите строежи. При издадени разрешителни за строеж на близо 260 000 квадратни метра, реално са започнати строежи за около 100 000. Затова на практика се отчита реален спад с около 6 % на сделките за първото полугодие на тази година, спрямо същия период на миналата. Повечето сделки са за жилища в строеж, обясни Язов, позовавайки се на данни от Агенцията по вписванията.

През миналата година е отчетено увеличение с 12 % на сделките със стари имоти, докато интересът към новото строителство е нарастнал само с близо 3 %, отчитат още от бранша в Пловдив.

Най–предпочитаният от купувачите на жилища е кварталът до Медицинския университет в Пловдив, в карето между булевардите „Васил Априлов“, „Копривщица“, „Шести септември“ и ул. „Любен Каравелов“. Там цените достигат до 900 евро на квадратен метър жилищна площ.

Развитието на индустрията и намалените лихвени проценти по ипотеките от банките са главните причини за бума на имотния пазар, отчитат още от бранша.