Само в 7DniPlovdiv.bg

Първи Университетски информационен център в МУ Пловдив

7 Dni Plovdiv09.10.20171min470
Министър Николай Петров откри информационен център 02

Медицинският университет в Пловдив откри първия в страната Университетски информационен център, в който са вложени 3 241 692 лв. собствени средства. Той ще предостави нови информационни услуги на българските и чуждестранните студенти и ще помага за по-бързото адаптиране на новоприетите. Това каза ректорът на университета проф. Стефан Костянев след откриването на центъра, на което присъства министърът на здравеопазването Николай Петров.

По думите на проф. Костянев центърът ще осигурява “на едно място” пълна информация за стъпките на новоприетите студенти, административни услуги по отношение на консултиране и подготовка на документите, и звено, което ще обслужва и подпомага студентите в неравностойно социално положение. В сградата има зали за презентации, каса, книжарница и интернет-кафе.

Гостите разгледаха и Симулационния център, чиято цел, по думите на проф. Костянев, е да осигури обучение на студентите в спешната медицина, едно от слабите места в здравеопазването, и да намали медицинските грешки. В центъра ще се обучават студенти от трети курс, а виртуалната операционна ще бъде на разположение и на специализантите, добави ректорът

Министър Николай Петров съобщи още, че се обмисля държавата да поеме разходите за лекуване и престой в болница на доказано социално слаби хора. Идеята е обсъдена със социалния министър и се готви предложение до финансовия за 2 – 3 милиона лева целево.