Само в 7DniPlovdiv.bg

Съдят убийцата от Дълбок извор

7 Dni Plovdiv09.10.20171min990
1

Пловдивският Окръжен съд започва делото срещу 38-годишната убийца Донка Петкова, която жестоко уби 84-годишна жена в село Дълбок извор. Престъплението стана на 1 февруари тази година.

До момента Петкова е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 г. и оттогава заживяла в с. Дълбок извор.

Прокуратурата иска доживотна присъда за Петкова, която е от циганската махала на Чирпан. През януари 2017 г. тя се запознала с 84-годишната Иванка Кукова, която живеела в същото село. Донка й предложила да полага грижи за нея – да й пали печката, да помага в домакинството, срещу което да получава малко заплащане. Иванка се съгласила.

На 1 февруари към 9 часа Донка Петкова отишла в дома на баба Иванка. Жената била будна и облечена, седяла на едно от леглата в дневната стая. Обвиняемата почистила пепелта от печката, заредила с дърва и я запалила. След това, седнала на леглото до Иванка, като поискала да й даде 5 лева, за да си купи кафе и филтри за цигари. Бабата обяснила на Донка, че няма пари, защото още не била взела пенсията си. Обвиняемата се ядосала и се нахвърлила върху Иванка. Хванала я за гърлото. Жената се опитала за кратко да я отблъсне и казала, че ще й даде пари, като вземе пенсията.

Обвиняемата я ритнала и притиснала към ръба на плота на мивката. След като я пуснала, Иванка паднала на пода в стаята. Обвиняемата скочила върху нея, притиснала я с колене в гърдите и започнала да я души, докато Иванка престанала да дава признаци на живот. През цялото време, преди да настъпи смъртта й, пострадалата жена била в съзнание. Тя викала и правела опити да се отбранява.

След като разбрала, че Иванка е мъртва, обвиняемата свалила от ушите й златните обици и ги прибрала в джоба на жилетката си. След това взела от етажа на къщата, който бил обитаван от Иванка, два килима, както и пътека, поставена в бял чувал, и прозрачна чанта с намиращите се в нея розов чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница.

По делото е установено, че отнетите вещи обвиняемата Петкова оставила в домовете на свои познати от селото, след което се прибрала в дома си и започнала да върши обичайните си задължения. Там скрила златни обици в сак.

Малко по-късно роднини на Иванка открили трупа й и се обадили на тел. 112. Същия ден Донка Петкова била арестувана.

По делото е била назначена тройна съдебно-медицинска експертиза, според чието заключение, смъртта на Иванка е настъпила в резултат на удушване. Донка Петкова е с постоянен арест в затвора в Сливен.