Само в 7DniPlovdiv.bg

Нова перла направи невиждана реклама на Ботев в родината си! Закани се да отмъщава

7 Dni Plovdiv06.10.20171min4900
Дуде Ндонгала - Ботев Пд

Съвпадение е, че двама бивши играчи на Нант в момента са в България (съперник на Франция в събота) и че носят едно и също име. Ндонгала (Аристотел и Дуде). Сайтът на канарчетата “20 минути” помолиха втория да разкаже за живота си като професионален футболист в България, за който едва ли е мечтал…

Дуде Ндонгала, 23-годишен бивш нападател на Нант от 2012 до 2015-а, играеше за Славия София, след това се присъедини към два отбора от Турция (второ и трето ниво), преди да се завърне в България, за да се развива в Ботев Пловдив. Ето и интервюто с новата перла на Ботев пред френския сайт, цитирано от колегите от Марица.

Как така се озова в България?
През 23015 година приключих договорни отношения с Нант. Един човек, който дълго време ми помагаше, ми предложи да подпиша със Славия от София. Често казано бях на 20 години и ми беше много трудно да се реша. Това беше нов свят за мен. Не бях свикнал да пътувам много. Отначало не исках да отида там, но нямах други алтернативи. Бях отвратен от футбола. Реших – защо не.

Знаехте ли тази страна?
Изобщо не бях я чувал, даже не знаех, че е в Европа.

Разкажете ни за пристигането си…
Дойдох сам. Трудно е, защото винаги съм бил синчето на мама. Дори когато подписах с Нант, майка ми беше до мен. Бях изгубен. Психически ми беше много трудно. Няколко френски играчи ме посрещнаха там с усмивка. Исках няколко пъти да се откажа и да се прибера. В тази страна има много дискриминация. Чувствах го още от самото начало на летището – българите ме погледнаха странно. Аз по принцип си правя специални прически…Е, днес се смея на това…

Има ли някаква мания по футбола там?
Не, не много. Това не е водещият спорт. Българите обичат бойните спортове. Когато играех в Славия, на трибуните идваха по 2-3 хиляди фенове. Всичко стана различно, когато подписах с Ботев Пловдив, носител на Купата на България за миналия сезон. Това е един от най-добрите клубове в страната. Тук сме като едно семейство. В София изобщо не беше така, пък и беше много студено. Като цяло футболистите са на почит. Хората ни разпознават, поздравяват ни и понякога си правят селфи с нас, но няма еуфория на тълпата, когато се появим навън. Българите много обичат французите, често ми казват, че играя там, защото нямам ниво да играя във Франция.

Защо изкарахте само една година в София?
Там имаше много закъснение с плащането. Затова отидох в Турция. Играх в два клуба за един сезон и отново имаше проблем с парите.

В Ботев Пловдив няма ли притеснения за възнагражденията?
Все още няма проблем… Знам само добрата страна, затова се въздържам от коментар. В България повечето клубове имат притеснения с финансирането.

Виждате ли се да останете в България още дълго време?
Честно, не се виждам дълго там. Целта ми е да се върна във Франция, защото имам едно лично отмъщение. Всеки ден работя, за да стана по-добър. Имам увереност в себе си, въпреки, че знам – понастоящем съм в анонимно първенство. Това обаче е моят живот и той ще ме направи по-зрял. Моите роднини смятат, че вече съм се променил.

Защо говориш за отмъщение?
Бях уволнен от Нант, а това ме нарани – много. Спомням си дословно думите: “Никога няма да станете професионален играч, нямате манталитет!”. Точно затова трябва да си отмъстя на хората, които така леко ме зачеркнаха от играта.