Само в 7DniPlovdiv.bg

Показни акции срещу нелегални алкохол и цигари

7 Dni Plovdiv06.10.20171min1030
1

ГДБОП удари група за разпространение на контрабандни цигари в Асеновград, а полицията провери магазини и заведения в Пловдив и близки градове и села за продажба на цигари и алкохол без бандерол.

Тримата участници в групата за цигари са задържани докато докарали на уречено място автомобил, натоварен с 12 мастербокса луксозни турски папироси без бандерол. В склада в Асеновград са открити още 9 мастербокса. Претърсени са общо 10 адреса, при извършените обиски е иззета и значителна сума пари.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на задържаните участници в групата са наложени парични гаранции от по 5000 лева. Тримата не са осъждани, част от тях са съдействали на разследващите.

Според прокуратурата групата е действала от януари 2015 г. по известна схема – купувач от друг регион пристига с микробус в покрайнините на Асеновград и оставя автомобила на уречено място за около час. Двама от бандата откарват буса в склад в града (нает от сирийски гражданин, пребиваващ законно в страната), натоварват го с цигари и го връщат на мястото.

При предварителното проследяване на групата със СРС е установено, че натовареният с контрабандна стока микробус е бил „воден“ от автомобил, от който един от участниците е съобщавал по телефона дали по пътя има полицейски патрул или е „чисто“.

 

От Областната дирекция на МВР в Пловдив също отчетоха акция срещу на контрабанда на акцизни стоки. Над 7500 къса цигари, близо 33 килограма насипен тютюн, 200 килограма начупена листна маса и 10 литра алкохол са били иззети от служителите на реда.

От магазин на бул. „Никола Вапцаров“ са конфискувани 2 500 цигари. Проверявани са обекти на улица „Струма“ и къщи в „Столипиново“, където по традиция подобни акции винаги дават резултати.