Само в 7DniPlovdiv.bg

Ашуре при Джумая джамия

7 Dni Plovdiv06.10.20171min660
1

Турската общност в Пловдив ще почерпи всички минувачи покрай Джумая джамия в Пловдив точно в 12 часа. Инициативата е известна като “гозбата на мира”.

Идеята е събитието да се превърне в традиция и да събира всяка есен представители на различни народности и религии в знак на мирно съжителство и солидарност.

Tази година в деня на ашурето, всеки ще може да види как се приготвя “гозбата на мира” и да опита от нея абсолютно безплатно. Благотворителният ден се организира с подкрепата на Генералния консул на Турция в града Хюсейин Ергани.

Сред всички народи ашурето е познато като “гозбата на мира”. Смята се, че това е най-старата позната рецепта за ястие в света. Легендата разказва, че то било любимият десерт на Ной. Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност и хуманизъм в целия свят и затова ястието се нарича “гозба на мира”. По традиция с ашуре се черпят всички приятели, без значение на техния произход и религия.

Първата “Вечер на ашурето” се проведе октомври миналата година в Дома на етносите, по идея на Ахмед Пехливан – председател на Мюсюлманското Настоятелство и Сдружение „Йешилай“ България. Той е член и на Консултативния съвет към Фондация “Заедно”, представлявана от най-старите етнически общности в Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *